Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Sport

Sve više posetilaca iz okolnih gradova obilazi reku Gradac

Evo jedan predlog  od putovanja PD „Fruška Gora“Novi Sad:

Kanjon reke Gradac, među najlepšima u Srbiji, jedan je od najinteresantnijih i najprivlačnijih  za pešačenje. Sve vreme se hoda pored reke, a dva manastira na njenom početku i kraju ulivaju dodatni mir u putnika-planinara. Prolazak kanjona uopšte nije naporan, nema velikih visinskih razlika tako da je prilagođen za sve kondicione osnove.

Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Iako je proglašen najčistijom rekom u Srbiji, smatra se da je jedna od najčistijih reka u Evropi. Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode, a sa druge strane je i život ovog kraja, jer mu daje najčistiju vodu za piće. Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode, a huk reke je nešto što će Vas terati da se uvek ovde vratite.

Kanjon reke Gradac je impozantno remek~delo prirode, što dokazuje sama okolina. Ovde postoji preko sedamdeset pećina za koje se pouzdano zna, što je zaista neverovatno za ovako malu reku. A time se ne mogu podičiti ni mnogo veće reke.

Reka Gradac nastaje od povlenskih potoka i izvora od kojih su najznačajnije Bukovska reka i Zabava. Obrušavajući se niz padine i obronke ova uporna i tvrdoglava reka krči put pred sobom, čak i ponire i ponovo izvire ostavljajući iza sebe prizore od kojih zastaje dah. Kao da je ništa ne može zaustaviti u donošenju kristalno čiste i hladne vode; kao da ništa ne može da spreči  darivanje života njenim bujnim zelenim obalama. Upravo to je i razlog impresivnog biljnog i životinjskog sveta. U vodi se meškolje kornjače, žabe, pastrmke i klenovi, a sa visine sve posmatraju sove, jastrebovi i orlovi. Malo dublje u gustoj šumi se mogu naći srne, zečevi, lisice, divlje svinje, ali i izuzetno retke orhideje i veliki broj gljiva. Glavni stanovnik je rečna vidra koja je i glavni simbol Gradca.

Idu topliji dani – idemo da šetamo pored reke i tražimo vidru!

Plan akcije:

06:00 Polazak od lokomotive
09:00 Dolazak u manastir Lelić, obilazak manastira i manastirskog muzeja
10:00 Polazak na pešačku stazu od manastira niz Duboki potok do Šarenog platna na Gracu gde pravimo pauzu za uživanje i doručak. Posle pauze krećemo nizvodno niz reku Gradac sve do manastira Ćelije, kraći obilazak i nastavak pešačenja. Sa ovog mesta dalje nas vode dve staze:
Prva staza vodi na Ćelijsko brdo i kotu 305 pa dalje opet niz reku gradac, u slucaju da prethodnih dana bude padavina. Ako bude suvo iz manastira izlazimo na sporedni izlaz koji vodi kroz manastirsko imanje do pruge. Prelazimo i nastavljamo planinasrkom stazom(malo zahtevnija ali veoma lepa) vodi kroz najlepsi deo kanjona reke Gradac. Dužina ture oko11km, vreme potrebno za prelazak je relativno, jer idemo da uzivamo a ne da merimo vreme.
Po završetku pešačenja odlazak do Valjeva na ručak, pa povratak lagano za Novi Sad.
Planiran dolazak oko 20:00h na polaznu tacku.

Kotizacija: 1900 dinara u koju su uračunati organizacija i prevoz.

Prijave do 01.06.2021. uz uplatu akontacije od 1000 dinara.
U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, ili se akontacija ne vraća.
Broj mesta je ograničen.

Oprema: ranac do 25 l, planinarske cipele, pantalone, zaštita od vetra i sunca, krema za sunce, štapovi, šešir ili kapa, kamašne, hrana i voda za usput.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS sa markicom za 2021. godinu. Prilikom prijave navesti naziv društva, broj planinarske kartice I markice.

Vodič zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije dužan je da se pridržava pravila u skladu sa Pravilnikom o ponašanju planinara. U slučaju da bude procenjeno da planinar iz bilo kog razloga može ugroziti svoju ili bezbednost grupe, polazak na uspon neće biti dozvoljen.

NAPOMENA: Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva “Fruška gora” Novi Sad. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator:PD “Fruška gora” Novi Sad
Vodič: Ivona Tot MB 742 UIAA Tel./ Viber 061/400-22-80

 

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!