Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Svest o informacionoj bezbednosti razvijati od najranijeg uzrasta

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, otvorili su danas konferenciju „Dan bezbednog interneta 2023. godine”, čiji je cilj podizanje svesti o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade.

Svake godine se sa tim ciljem udružuje 180 zemalja sveta i Vlada Republike Srbije uzima učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta, zajedno sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Dečjim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Podaci istraživanja programa Nova pismenost pokazuju da se 81 odsto mladih informiše putem društvenih mreža, dok je 55 odsto dece uzrasta od 12 do 18 godina u nekom momentu doživelo neprijatnosti na internetu.

Od početka rada, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu stigle su 6.304 prijave, od kojih se čak 548 odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

Kontakt centar održao je 532 prezentacije za decu i roditelje o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji.

Dobrijević je rekao da svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta, već sa prvim susretom i komunikacijom dece na internetu.

Mi kao država možemo da se pohvalimo da smo relativno rano sazreli i shvatili koliko je važno da sa decom podelimo informacije koje uključuju sve prednosti i mane doba u kojem žive, a koje se prvenstveno odnose na pravilnu upotrebu interneta, poručio je Dobrijević.

On je istakao značaj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji kontinuirano radi na poslovima edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta, kao i putem jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu i koji upućuje prijave nadležnim organima radi daljeg postupanja.

U okviru konferencije održana su tri panela posvećena značajnim temama u oblastima vršnjačkog nasilja i govora mržnje na internetu, kao i uticaja interneta na mentalno zdravlje mladih.

Uporedo, u sali Beograd za decu uzrasta od 10 do 13 godina organizovana je edukacija Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!