Вести

Свест о информационој безбедности развијати од најранијег узраста

Dржавни секретар Министарства информисања и телекомуникација Милан Добријевић, помоћник министра просвете Александар Јовић и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова, отворили су данас конференцију „Дан безбедног интернета 2023. године”, чији је циљ подизање свести о опасностима и изазовима коришћења интернета, посебно за децу и младе.

Сваке године се са тим циљем удружује 180 земаља света и Влада Републике Србије узима учешће у глобалном обележавању Дана безбедног интернета, заједно са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), организацијом Propulsion и Дечјим фондом Уједињених нација (UNICEF).

Подаци истраживања програма Нова писменост показују да се 81 одсто младих информише путем друштвених мрежа, док је 55 одсто деце узраста од 12 до 18 година у неком моменту доживело непријатности на интернету.

Од почетка рада, Националном контакт центру за безбедност деце на интернету стигле су 6.304 пријаве, од којих се чак 548 односи на вршњачко насиље путем интернета међу ђацима основних школа.

Контакт центар одржао је 532 презентације за децу и родитеље о безбедности деце на интернету у 201 основној и средњој школи у Србији.

Добријевић је рекао да свест о информационој безбедности мора да се развија од најранијег узраста, већ са првим сусретом и комуникацијом деце на интернету.

Ми као држава можемо да се похвалимо да смо релативно рано сазрели и схватили колико је важно да са децом поделимо информације које укључују све предности и мане доба у којем живе, а које се првенствено односе на правилну употребу интернета, поручио је Добријевић.

Он је истакао значај Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, који континуирано ради на пословима едукације и информисања деце, родитеља и наставника о предностима, ризицима и начинима безбедног коришћења интернета, као и путем јединственог места за пружање савета и пријем пријава у вези са безбедношћу деце на интернету и који упућује пријаве надлежним органима ради даљег поступања.

У оквиру конференције одржана су три панела посвећена значајним темама у областима вршњачког насиља и говора мржње на интернету, као и утицаја интернета на ментално здравље младих.

Упоредо, у сали Београд за децу узраста од 10 до 13 година организована је едукација Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Uspon
Back to top button