Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKolumneKulturaPolitikaPrivredaRegionSportHronika

Svetski dan nauke

Svetski dan nauke, 10. jul 2018. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

regionalni centar čačak

Svetski dan nauke za mir i razvoj će 2018. godine biti fokusiran na temu “Nauka, ljudsko pravo”, kako bi se proslavila 70. godina Međunarodne deklaracije ljudskih prava i preporuka za nauku i naučne istraživače. Podsećanje da svi imaju pravo da učestvuju u nauci i imaju korist od nje, će biti povod da se započne globalni razgovor o načinima da nauka bude pristupačnija i o doprinosu nauke za održivi razvoj.

Deklaracija ljudskih prava

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je proglasila ovu deklaraciju u Parizu 10. decembra 1948. za zajednički standard za dostignuć svih ljudi i svih nacija. Po prvi put se štite osnovna ljudska prava na globalnom nivou. Član 27 kaže:

(1) Svako ima pravo da slobodno učestvuje u kulturnom životu zajednice, da uživa u umetnosti i doprinosi na pretku nauke.

(2) Svako ima pravo zaštite moralnih i materijalnih interesa koji su posledica bilo kog naučnog, književnog ili umetničkog proizvoda čiji je autor.

Uspešnom obeležavanju Svetskog dana nauke doprinosi uključivanje brojnih partnera, vladinih i nevladinih organizacija, naučnih i istraživačkih institucija, medija, škola i nastavnika.

U skladu sa navedenim, Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, aktivno se uključuje u obeležavanje ovog važnog datuma. Posebno je značajan ovaj datum u Srbiji, jer se obeležava i kao dan rođenja našeg slavnog naučnika i pronalazača, Nikole Tesle.

U utorak, 10. jula, u prostorijama Naučnog kluba, učenici OŠ “Vuk Karadžić” sa nastavnicom Olgom Dukić, pokazaće neke od Teslinih pronalazaka; Teslin transformator i Teslin u plazma kuglu. Takođe, predstaviće i oglede, koje su realizovali na Festivalima nauke u svojoj i drugim školama. Njihovi gosti biće mališani iz čačanskih vrtića. Pozivamo i sve zainteresovane, ljubitelje nauke da nam se pridruže.

Radionice za decu odvijaće se u tri grupe:

Prva grupa u 10 časova

Druga grupa u 11 časova

Treća grupa u 12 časova

Pored ovih radionica, Regionalni centar će u čast Dana nauke, organizovati i tribinu, autora Aleksandre Ninković Tasić,  posvećenu delima i radu Mihaila Pupina i Nikole Tesle.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!