Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Svirali smo jedan doček Nove godine u restoranu ,,Tre Merli,, Počnemo u devet, Davor sa harmonikom u gornjoj, a ja sa gitarom u donjoj sali.

Svirali smo jedan doček Nove godine u restoranu ,,Tre Merli,, Počnemo u devet, Davor sa harmonikom u gornjoj, a ja sa gitarom u donjoj sali.

Jedno ozvučenje, jedna pesma u dva glasa i samo kratak akord da usaglasimo i najavimo novu numeru, takoreći bez prekida, do četiri u Novoj godini, kada smo se ponovo sastali i popili piće za svoju dušu, priča Mikica, sa Davorom već godinama sjajan muzički duo sa referencom naslednika čuvenih muzičara sa Baira.

Već dugo prisutni na lokalnoj muzičkoj sceni, overivši svaku kockicu ovdašnjeg kafansko-muzičkog mozaika, sa profilisanim repertoarom izašli su na veliku scenu, prepoznati i rado slušani i u beogradskim kultnim restoranima ,,Manjež,, i ,,Violeto kućo stara,, novosadskom ,,Sokačetu,, ,,Leopoldu,, na Petrovaradinu, često i u društvu najpoznatih imena aktuelne estradne priče, prisutni na brojnim pozivnim privatnim svečanostima u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, naravno Valjevu i šire. Davor je postao čak i ,,međunarodni,, svirajući sa grupom ,,Kal,, na Bijenalu umetnosti u Atini, Festivalu San Lorenco u Milanu i još ponegde.

Početkom osamdesetih, Mikica je sa violinom debitovao u stalnom orkestru restorana ,,Narcis,, koji je vodio njegov otac Perica Gračanin, vrsni violinista. Nastavio je skoro deceniju i sa manjim izmenama u orkestru dočekao renovirani i podmlađeni hotel Grand, ispred koga je na platou svirao i pri tom ispratio veliku smenu muzičkih generacija.

Kao deo porodične muzičke priče za podsetiti je i na sestru Milenu koja je pevala uz Pačetov orkestar ,,Novo jutro,, obeležiši ,,zlatni period,, restorana ,,Stari grad,,

Dosta kasnije, Davor je sa harmonikom, počeo u orkestru koji je vodio njegov deda Dragoljub Petrović, klavijaturista i pevač neponovljive harizme, uz oca Dragana Čavku gitaristu i druge, svirajući u ,,Ribolovcu,, pod Pećinom.

I da priču vratimo par decenija u nazad, kada su očevi i preci bili u mladim godinama i podsetimo na par vodećih muzičara koji su u Grandu, bašti preko puta i restoranu hotela Brankovina, muzikom i pesmom ulepšavali ovovarošku svakodnevnicu:

Perica, Mića i Dragoljub, violina, harmonika i klavir uz najbolje duvače, braću Obradović Slobu sa trubom i Branu Mingeja sa saksofonom, takođe saksofonistu Dragana Gračanina i klavijaturiste Dragana i Jovicu. Tih godina ,,Ciganski bal,,

bila je jedna od najviđenijih zabava, tradicionalno otvarana pesmom ,,Dalmacija,, o čemu svedoči i prilog iz foto galerije, takođe i o uniformisanoj otmenosti i gospodstvenom odnosu muzičara tog vremena prema profesiji, gostu, slavljeniku ili svakom muzičkom zaljubljeniku.

Krešendo ove generacije, počeo je sedamdesetih, sa otvaranjem novog restorana ,,Platani,, na prostoru nekadašnje terase popločane ciglom i od tada ide jedna pesma koju je pevušila cela varoš i Dragoljub koji je tu pesmu decenijama pevao za celu varoš:

Ja lutam svetom od svog rođenja

i svi me zovu ej Cigane,

tad srce moje zadrhti bolno i

mesto tuge pesma je tu.

Ja jesam Cigan i moja majka,

svi moji preci bili su to,

To što sam Cigan to nije važno,

važno je samo da osta sam.

Većina današnjih rastorana, kafana i taverni, muzičkim programima neguje vekovnu tradiciju ove varoši, kojoj takoreći svaka nova mladost hita u susret, očekujući ambijent dobrog štimunga i vedrog raspoloženja, za šta su na raspolaganju već provereni muzičari, među kojima Mikica i Davor slove za pripadnike top grupe.

Mikica i Davor, naše muzičko juče, danas i sutra, duet koji na najbolji način interpretira i baštini muzičko nasleđe koje su njihovi preci uspostavili još u pretprošlom veku, dodajući svakako lični pečat aktuelnoj muzičkoj svakodnevnici kao prilog kontinuiteta, trajanja i ostavštine za neku novu budućnost.

Očevi i oci, prilog podsećanja na muzičke legende i njihove naslednike.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!