ВестиКултура

TOŠKOVIĆEV AUTENTIČAN UMETNIČKI ISKAZ POSLE DECENIJU I PO PRED VALJEVSKOM PUBLIKOM

Izložba „Uroš Tošković – Crteži, slike i objekat” svečano je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića” u četvrtak, 25. oktobra, u 19 časova, pred mnogobrojnom publikom, koja je posle deceniju i po ponovo imala priliku da u Valjevu vidi dela jednog od najvećih i najpoznatijih crnogorskih umetnika, a prema mišljenju evropskih likovnih kritičara i jednog od najboljih crtača današnjice.

Izloženo je 28 radova, koji su nastali u periodu od 1950. do 2014. godine, među kojima su crteži i slike različitih formata, rađeni različitim tehnikama na platnu, papiru i kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta. Cela postavka vlasništvo je i deo bogatog fonda kolekcionara, galeriste i publiciste Momčila Moše Todorovića, direktora izdavačke kuće i umetničke galerije „Radionica duše“ i vlasnika Moderne galerije Knjaževac, zahvaljujući kojem je ova značajna i neobična izložba otvorena u galeriji Internacionlanog umetničkog studija u Valjevu.

Izložbu je otvorio NJ. E. ambasador Crne Gore u Srbiji gospodin Branislav Mićunović, koji nije krio zadovoljstvo što je se nalazi u Valjevu i u galeriji Internacionalnog umetničkog studija, za koju, kako je rekao, ima respekt gledajući program koji galerija zagovara, pravi i realizuje. Prema njegovim rečima, i on sam je veliki „fan” Uroša Toškovića iz mnogo razloga, koji se mogu dugo nabrajati. Niko mu se ne čudi i on se lično nikome ne čudi što je oduševljen Toškovićevom personom, jer, kako je istakao, niko nije kao Uroš Tošković.

„Na izložbi smo jednog znamenitog crnogorskog i svetskog slikara, koji potiče iz Crne Gore, a Crnu Goru mnogi zovu zemljom slikara, pa je Uroš Tošković jedan od najmoćnijih slikara te zemlje, koga kao što znamo svrstavaju u jako mali broj najvećih crtača današnjice. Stojimo pred njegovim slikama koje su u fondu Momčila Moše Todorovića, što je još jedan dokaz da njegov fond umetničkih dela Uroša Toškovića nije ni mali, ni naivan, bez obzira što je Crnoj Gori, odnosno gradu Baru, poklonio 70 Toškovićevih radova. Ja bih u nekoj prilici predložio da i ti radovi dođu u Valjevo, pogotovu što mi je predsednik Skupštine grada Valjeva gospodin Milorad Ilić rekao jednu divnu i zanimljivu informaciju da je Uroš Tošković jedini crnogorski umetnik koji je izlagao u obe valjevske galerije – 1994. godine u Modernoj galeriji i sada u Internacionalnom umetničkom studiju”, rekao je otvarajući Toškovićevu izložbu crnogorski amabasador u Srbiji gospodin Branislav Mićunović i istakao da je ova izložba jedna dodatna sprega dobrim, divnim i krasnim odnosima između Crne Gore i Srbije.

Govoreći o Urošu Toškoviću kao svom višedecenijskom prijatelju, gospodin Momčilo Moša Todorović prepričao je nekoliko anegdota vezanih za samog autora izložbe, koji svoja dela potpisuje sa svetski čuvenim „Tochkowitch”.

„Uroš Tošković je čudak i osobenjak, koji je sa 12 godina bio u logoru i to je uticalo na njegov dalji život i razvoj njegove umetnosti. Važi za jednog od naših najvećnih slikara, ne samo Crne Gore, već po mišljenju kritike i Evrope, pa i sveta. Bata Mihajlović mi je pričao da je Pikaso hteo da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – „skup sam ja za tebe”. Takođe, čuveni slikar Dado Đurić znao je za sebe da kaže da je „nula” u poređenju sa tim kakav je slikar Tošković. Kada se pomene ime Uroša Toškovića svi slikari staju mirno. Reč je o velikom umetniku koji govori nekoliko jezika, koji je stanovao po nekim kućicama u Baru. Ja sam gradu Baru poklonio 70 njegovih slika, i zahvaljujući toj donaciji Uroš je dobio stan u Podgorici. Uroševo slikarstvo ne treba tumačiti, u njemu treba uživati. Ovom izložbom Valjevcima pružamo jedan autentičan osećaj kroz Toškovićev autentičan umetnički iskaz”, kazao je kolekcinar, galerista i publicista Momčilo Moša Todorović, u čijem su vlasništvu sva dela koja čine postavku u Internacinalnom umetničkom studiju.

U umetničkom delu programa na svečanosti otvaranjaizložbe nastupili su tenor Marko Tomić u gitarskoj pratnji Siniše Nedića, učenika IV godine Valjevske gimnazije, i Đorđe Gnjato, učenik II razreda Muzičke škole „Živorad Grbić”, odsek gitara, u klasi profesora Miloša Popovića.

Uspon
Back to top button