Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

TRADICIONALNE DRUŠTVENE IGRE

rula kobila Cilj ove igre, u kojoj su učestvovali najčešće dečaci, je da pokažu svoju snagu i izdržljivost. Jedna od ekipa predstavljala je Trulu kobilu. Njen zadatak je da se poređaju učesnici jedan za drugim, presavijeni u pojasu. Iza prvog člana se ređaju ostali, a njihove glave su između nogu prehodnog člana. Drugom timu pripadaju skakači. Njihov zadatak je da, skakanjem, posedaju na kobilu. Prvi treba da skoči što dalje kako bi ostavio mesta za ostale. Ako kobila poklekne dok skaču na nju, skakanje se ponavlja. Skakači ne smeju ni dodirnuti zemlju kad su na kobili, inače gube. Kada i poslednji skakač skoči na kobilu, počinje obrojavanje do deset. Ukoliko članovi kobile za to vreme izdrži, odnose pobedu.

Ratne igre Od pećinskog doba, do današnjeg, muškarac je oduvek bio ratnik. Bitke je vodio kako u stvarnom životu, tako i u igri. Sve ratne igre imaju istu suštinu: osvojiti teritoriju, zarobiti i ubiti neprijatelja. Najpopularnije među njima su: hajduci i turci; lopovi i žandari; partizani i nemci; kauboji i indijanci. Ponekad bi i devojčicama dopuštali da se igraju sa njima, ali su im dodeljivali manje značajne uloge, kao na primer, bolničarke.

Klis-pala Klis je stara igra, koja se igra na otvorenom prostoru. Broj igrača je neograničen.  Klis je parče oblog drveta debljine srednjeg prsta i dužine 15-20 cm, zašiljenog sa obe strane. Pale ili kako ga drugi zovu maška, je drvo dužine oko 60 cm. Mesto odakle se klis bije obeleženo je štapam nabijenim u zemlju. Veštim udarcima pale, klis se odvaja od zemlje i baca što dalje. Cilj igre je da se klis otera što dalje od zabijnog štapa u zemlji. Daljina se merila palom. Pobednik je onaj koji klis baci što dalje.

Još neke od zaboravljenih tradicionalnih igara su: Školice, Fote, Veštice, Laste prolaste, Širi-širi-vezeni peškiri, Gluvih telefona, Ide maca oko tebe, Kolariću Paniću i druge.

izvor:http://museum.org.rs/category/izdvajamo/

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!