Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

TREĆA AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

U nedelju, 19. novembra, od 8 do 16 časova, treći put, su vrata zdravstvenih ustanova otvorena za besplatne preventivne preglede pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. I ovog puta u akciju su uključeni svi domovi zdravlja sa teritorije Kolubarskog okruga.

U nedelju će takođe moći da se urade ciljani dijagnostički pregledi i to UZ abdomena, kontrola hormona štitne žlezde i mamografija za žene iznad 40 godina., ali će se upravo zbog specifičnosti pregleda oni raditi prema potrebi i indikacijama jer će svo građanstvo najpre imati opšti pregled, pa tek onda po potrebi neki od ponuđenih.

Podaci iz prethodnih akcija ukazuju na to da je odziv neosiguranih lica svega 5% i ovoga puta ponovo apelujemo na građanstvo bez zdravstvenog osiguranja da podrži akciju odzivom, jer su besplatni preventivni pregledi i organizovani da se njima izađe u susret i omogući im se kontrola zdravstvenog stanja.

U Domu zdravlja Valjevo će se raditi pregledi lekara opšte prakse, UZ abdomena, palpativni pregledi dojki za potrebe dalje dijagnostike i radi eventualnog upućivanja na mamografiju u Opštu bolnicu ukoliko postoje indikacije. Kontrola hormona štitne žlezde će takođe biti rađena po indikacijama nakon opšteg pregleda i odrediće je lekar prema potrebi.

Ovom prilikom treba napomenuti da su sve žene populacije iznad 40 godina koje imaju neki vid zdravstvenog osiguranja obuhvaćene skrining programom i dobijaju pozive za mamografiju. U nedelju je dakle prilika ženama bez osiguranja da pregledaju dojke.

Svi ovi pregledi će biti rađeni i u Opštoj bolnici Valjevo, dakle, opšti pregled, zatim UZ abdomena, pregled onkologa prema indikacijama radi upućivanja na dodatnu dijagnostiku mamografom, kao i uzimanje materijala za kontrolu hormona štitne žlezde prema indikacijama nakon opšteg pregleda lekara.

Takođe treba još jednom naglasiti da svi zdravstveni radnici i lekari i medicinski tehničari i sestre potpuno volonterski učestvuju u ovim akcijama bez ikakve nadoknade.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!