Вести

Uhapšene tri osobe zbog pranja novca i poreske utaje

Ministarstvunutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili tri osobe, dok će protiv još jedne biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Uhapšeni su J. O. (1964), odgovorno lice PD „Febro plan“ d.o.o. Subotica, koji se sumnjiči za to da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, dok se za pranje novca terete V. S. (1974), odgovorno lice jednog auto-placa u Kragujevcu i B. R. (1982), odgovorno lice PR „Dušan Kop“ i PD „Dušan kop gradnja“ d.o.o.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, krivičnom prijavom biće obuhvaćen i 54-godišnji muškarac, odgovorno lice PD „Bojan promet“ d.o.o. Kosovska Mitrovica.

Sumnja se da je J. O., da bi izbegao plaćanje poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala za period od 2018. do 2022. godine, nadležnom poreskom organu podnosio poreske prijave neistinite sadržine, u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja uvećavši troškove za iznos od 414.274.868 dinara, koristeći lažne račune za navodno pružene građevinske usluge PR „Dušan kop“ i „Dušan kop gradnja“, iako do prometa usluga nije ni došlo.

On je, na taj način, kako se sumnja, oštetio budžet Srbije u iznosu od 128.172.854 dinara.

Takođe, J. O. se tereti za to da je od 2018. do marta 2022. godine, B. R. davao proviziju od 10 odsto od ukupnog iznosa koji je sa poslovnih računa PD „Febro plan“ bio uplaćen na poslovne račune PR „Dušan kop“ i PD „Dušan kop gradnja“.

B. R. je, kako se sumnja, dogovoreni procenat zadržavao za sebe, dok je drugi veći deo novca, po osnovu simulovanih pravnih poslova bezgotovinski prenosio na račune preduzetničkih radnji i PD „Bojan promet“.

Novac koji mu je vraćen na ruke, on je potom, kako se sumnja, predavao J. O., u čemu su mu pomagali pedesetčetvorogodišnjak, odgovorno lice PD „Bojan promet, i V. S., koji se terete za to da su podizali novac i predavali ga B. R., zadržavajući unapred dogovorenu proviziju za izvršene usluge.

J. O. i V. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dok je B. R., uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Uspon
Back to top button