Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

“Upotrebnu dozvolu su izdali upravo oni koji su najkompetentiji “govorio zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva i predsednik Komisije za dogradnju škole Mihailo Milutinović .

Osnovna škola „Milovan Glišić“nakon 20 godina od početka građevinskih radova je nedavno završena, u prilog tome govori upotrebna dozvola koja je izdata od nadležnog organa 7.decembra 2018.godine. Novi savremeni objekat je kapaciteta oko 700 učenika sa najsavremenijim nastavnim sredstvima.
O izvedenim radovima na školi, radovima na pristupnim saobraćajnicama i finansijskoj podršci grada Valjeva govorio je zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva i predsednik Komisije za dogradnju škole Mihailo Milutinović .
„Po nalogu gradonačelnika u drugoj polovini avgusta meseca formirana je Komisija koja je imala zadatak da privede građevinske radove u Osnovnoj školi „Milovan Glišić“ .Ti radovi su počeli u prošlom veku da ne kažem milenijumu, a nastavili su se u ovom. Jednostavno tu se nikada nije video kraj.

Svesni smo demografskih problema koje imamo, da nam je je natalitet u padu. Država je napravila jedan zaokret, rešila je da se svim mogućim resursima toj pojavi suprotstavi. Valjevsko rukovodstvo kao veoma odgovorno na čelu sa dr Slobodanom Gvozdenovićem donelo je odluku da se pristupi završetku Osnovne škole „Milovan Glišić“. Nakon preseljenja u novi savremeni objekat Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da u narednom periodu investira određena sredstva u rekonstrukciju obdaništa ,kako bi prostor stare škole bio preuređen za najmlađe. Grad je obezbedio sredstva posebnom budžetskom pozicijom za preprojektovanje stare škole u obdanište.

„Grad se domaćinski, odgovorno ponašao , nije štedeo novac. Dobili smo upotrebnu dozvolu 6.decembra, prema Zakonu o izgradnji i planiranju to je zadnji akt i dalje nema. Zgrada je uknjižena, imali smo i tu jedan vrlo korektan i zakonom utemeljen pristup koji kaže da sve ono što je opštinska imovina na šta smo imali ranije raznih primedbi pre svega od revizora da deo imovine nije bio uknjižen, mi smo to i uknjižili“, rekao je Milutinović.

Nakon zimskog raspusta škola je trebala biti useljena, međutim direktorka i školski organi odbili su da prihvate primopredaju objekta, ocenjujući da škola nije bezbedna za decu i zaposlene.
„Iznenada se pojavljuju neke neformalne grupe , pojavljuju se i formalne u vidu školskih odbora nastavničkih veća, direktora i daju izvesne primedbe . Te primedbe ja zaista ne želim da sudim, ja nisam kompetentan, jako dobro poznajem građevinu poznajem onaj deo koji se odnosi na dokumentaciju koju mora pratiti izgradnja svakog objekta . Međutim u onaj inženjerski deo nisam hteo da ulazim, nemam ni jedan razlog za to da sumnjam u upotrebnu dozvolu , nju su izdali najkompetentniji. Kada govorimo o protivpožarnoj sigurnosti tu su ljudi iz policijske uprave, pa ko će ozbiljniji i kompetentniji biti od njih?
U javnosti su izašle neke fotografije na kojima su PVC flaše, neka razbijena cigla na stazi iza škole, jedna šahta koja nema poklopac koji su u međuvremenu ukrali , da je fasada isprljana jer trava još nije nikla pa kiše su padale 20 godina to normalan domaćin na svojoj kući opere i onda izgleda vrlo pristojno. Ključna stvar zašto smo insistirali da se uđe u školu su garantni rokovi koji već teku. Škola je imala izvođača koji je imao dvostruki nadzor i to jedinica za upravljanje projektima u okviru ministarstva resornog i Grad je imao svoje , znači vrlo ozbiljno i studiozno se radilo . Ključna priča je bila u rukama ministarstva,obzirom da ministarstvo nije moglo da prati onom dinamikom kojom je trebalo Grad je finansirao svojim sredstvima da bi priveli kraju , oslobodili staru školu za obdanište i jednim potezom rešili mnogo akutnih problema koji opterećuju normalno funkcionisanje grada. To je naš motiv bio“, objasnio je Milutinović i istakao da je grad opredelio još 7 miliona da bi se poboljšala bezbednost saobraćaja.

„Raspisan je tender izabran izvođać pre svega se rade trotoari u Prvomajskoj ulici , urađena je horizontalna i vertikalna signalizacija iz Podgorske ulice obezbeđena su sredstva za stazu koja bi išla iz Radničke ulice zatim pored obdaništa parkinga i deca apsolutno nemaju nikakvog saobraćaja, znači potpuno bezbedno . U ulici Filipa Višnjića urađen je jedan podest ,urađene su podzide i imaju prostor gde mogu preći Radničku ulicu. Roditelji su rekli da je nebezbedan dolazak u školu. Sada ja pitam te roditelje kako dolaze deca iz Veselinovića naselja , kako dolaze deca iz Paramentića naselja kako dolaze deca sa Suve česme . Pa deca koja dolaze iz Paramentića iz Veselinovića oni idu magistralnim putem . Da li su nekada roditelji zatražili od Grada da se uradi jedna pasarela u visini KP zavoda Valjevo da deca mogu potpuno bezbedno da dolaze u školu. Nikada, pa koji uspon deca teba da savladaju tamo, nema trotoara sa obe strane su parkirana vozila postoji jedan prostor 2-2,5m kako to funkcioniše to i sami zanamo. To nikada nije bila tema, a kada se politika umeša tamo gde ne bi trebala da ima mesta .

Ako su deca u pitanju svi smo osetljivi na decu jednostavno pristojan čovek decu ne uvlači u politiku. Uložili smo sredstva da bi poboljšali postojeće stanje i doveli do savršenstva. Prozori nisu imali okretne mehanizme, nisu imali kočnice i tu smo izdvojili novac. Urađeno je novo grejanje, na koje je stavljena primedba za 32 ⁰C je bilo kada je vršena topla proba, a kada su oni radili na spoljnoj temperaturi od 8 ⁰C u krajnjoj učionici je bilo 14⁰C, više nije moglo da se postigne. Nikada kotao duže od 4 sata nije radio dve godine 20 t mazuta su potrošili, a to su enormne pare na probama i nikada nije funkcionisalo dok nismo preuzeli. Projektna dokumentacija za potkrovlje nije bila urađena, zatrpali su hidrantsku mrežu pukla je ploča u kontra zid i tu nema kraja. Sve smo doveli na jedan funkcionalan nivo i dobili upotrebnu dozvolu, a onda moramo vanrednim pravnim sredstvima da je osporavamo. Onaj ko kaže da ovo ne valja postoje vanredni pravni lekovi ,istražni postupak itd. A onda dokazujete i iznosite činjenice i to je legitimno i to je sad već stvar ministarstva. Ono što je trebao Grad da uradi, uradio je, naglasio je Milutinović.

„Strašno je kada imate najbolju volju, kada radite nešto što je decenijama gurano pod tepih, nisu imali snage ili volje da završe. Pa ko bi i jednog sekunda ugrozio decu, njihovu bezbednost, ali jednostavno ovi nedostaci na koje su ukazali se otklanjaju u garantnom roku . Izvođač je u obavezi da dođe i popravi o svom trošku, a Grad je uradio sve što je trebalo. Ono što je nama problem, što nas zadržava u drugoj fazi je da staru Šestu osmogodišnju školu stavimo u funkciju. Planirali smo da igrališta stare škole preuredimo, da ih odvojimo da bi se omogućilo korišćenje žiteljima Brđana . MZ Brđani ima slabu infrastrukturu i ti društveni sadržaji koje planiramo u gornjem delu Brđana potpuno bi zadovoljili potrebe građana. Svaki dinar koji se uloži u sport, dva je manje u zdavstvo, mi tu imamo jasnu viziju. Planirali smo da kompletno računovodstvo i menadžment Predškolske ustanove preselimo u Brđane. One prostorije koje je koristila administracija Šeste škole koristiće Predškolska ustanova, a onda ćemo dobiti dosta mesta u centru za prijem nove dece gde je i najveći pritisak. Obzirom na veliki prostor stare škole u planu je da se otvori jedna ordinacija jer Brđani su jedina mesna zajednica koja nema zdravstvenu ambulantu. Dobićemo velike smeštajne kapacitete i obdanište koje među retkima u Srbiji ima fiskulturnu salu za decu, tako da će i najmlađi moći da se bave fizičkim aktivnostima u toku cele godine“, nagovestio je Milutinović.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!