Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

Uskoro Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom 27. februara.

Matić je, otvarajući konferenciju povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta, rekla da će taj centar omogućiti građanima da dobiju informaciju, pomoć ili savet od stručnih službi, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ali i Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takođe, kako je navela, građani će moći da željene informacije dobiju i od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva ukoliko je reč o zloupotrebi ili zlostavljanju dece.

Ona je objasnila da će taj centar biti dostupan na broj 18-933, i istakla da je u proceduri donošenja Strategija informatičke bezbednosti, čiji je veliki deo posvećen zaštiti bezbednosti dece na internetu.

Matić je iznela podatak da je svako treće dete bilo žrtva neke vrste uznemiravanja na internetu, a da je svaka četvrta devojčica pristala da se nađe sa nepoznatom osobom koju je upoznala preko društvenih mreža.

Čak 65 odsto nastavnika smatra da nisu adekvatno informisani o opasnostima na interentu, naglasila je ona i ocenila da su to podaci koji zabrinjavaju i govore koliko je važan i potreban zajednički pristup svih da bi se sankcionisale loše posledice.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!