Вести

Ваљево обележава Светски дан Рома

Grad Valjevo i ove godine učestvuje u obeležavanju 8. aprila Svetskog dana Roma, najavljeno je na konferenciji za novinare, koju su organizovali članovi Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma.

Radoica Rstić, predsednik ove Komisije rekao je da će u Valjevu, sa nekoliko prigodnih tribina i aktivnosti, biti obeležen Svetski dan Roma.

„Ove aktivnosti će okupiti romsku zajednicu u našem gradu i na taj način ćemo pokazati da romska nacionalna manjina ima punu podršku grada Valjeva i ne treba da se osećaju kao manjina, već kao punopravni sugrađani o kojima grad brine, onoliko koliko ima mogućnosti. U petak, 7. aprila u 12 časova u holu Centra za kulturu Valjeva priredićemo koktel i na njega smo pozvali sve učenike osnovne i srednje škole pripadnika romske nacionalne manjine, koji su stipendisti grada Valjeva. Pozvaćemo i direktore osnovnih škola u kojima najveći broj romskih učenika pohađa nastavu, njihove roditelje, predstavnike društvenih organizacija koje se bave unapređenjem položaja Roma i sve istaknute pripadnike romske nacionalne manjine u Valjevu, koji se bave preduzetništvom i koji su se ostvarili u raznim zanimanjima. Na taj način ćemo pokazati da romska nacionalna manjina ima punu podršku i da grad Valjevo brine o toj zajednici“, rekao je Radoica Rstić.

Zorica Lazić, pedagog Osnovne škole  „Sestre Ilić“, koja je i članica Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma je istakla da su desetine generacija Roma prošle kroz ovu školu, koja već tradicionalno obeležava Svetski dan Roma.

„Nikada se generacije koje su se iz ove škole vinule u život nisu delile po nacionalnoj osnovi i boji kože. Proslavljamo Svetski dan Roma negujući sličnosti, a ne razlike po boji kože ili po bilo kom osnovu. Prva u nizu aktivnosti planirana za 7. april je radionica- tribina „Ni crno, ni belo“ za predstavnike učeničkih parlamenata. Ona će zbog probnog završnog ispita za osmake biti pomerena za iduću sedmicu.

U 12 časova u holu škole će biti otvorena izložba radova učenika istorijske, novinarske, foto sekcije. Istorijska sekcija je pripremila izložbu na temu „Istorija, tradicija, kulutura i običaji Roma“, kao i „Poznati Romi sa Baira“. Učenici likovne sekcije su pripremili izložbu o temi Svetski dan Roma, a na časovima informatike je pripremljen dokumentarni film o životu u radu škole, koji će sutra biti prikazan“, najavila je program obeležavanja Zorica Lazić, pedagog OŠ „Sestre Ilić“.

Program obeležavanja Svetskog dana Roma će biti završen koncertom u nedelju, 9. aprila, koji počinje u 19 časova u Centru za kulturu Valjeva (CZK). Miloš Smiljanić, direktor CZK je najavio da će ovaj koncert i programski i svojim kvalitetom biti dostojan obeležavanja Dana Roma:

„Pozivam sve građane Valjeva da dođu na koncert na kome će nastupiti KUD „Abrašević“ sa folklornom sekcijom, najbolji učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“ koji su osvajači mnogih nagrada, orkestri „Stare staze“, „Randevu“ i orkestar OŠ „Andra Savčić“. Ulaz je besplatan i pozivam sve da dođu i uživaju u jednoj lepoj večeri romske muzike i folklora.“

Dejan Marinković, romski koordinator grada Valjeva se zahvalio svima koji su pristupili obeležavnju Svetskog dana Roma.

„Pozvao bih sve naše sugrađane, bez obzira koje su nacionalnosti da dođu na koncert i da učestvuju u obeležavanju Dana Roma. Ovo je prilika, da mi kao zajednica, pokažemo i ukažemo i na uspehe i pomake koje je romska zajednica uradila u ovom gradu. To je prilika i da ukažemo na malo teži položaj pojedinig pripadnika romske zajednice u našem gradu“, rekao je Dejan Marinković, romski koordinator grada Valjeva.

izvor:valjevors

Uspon
Back to top button