ВестиИнформације

Ваљево обележило своју славу Друге Тројице

Slava grada Valjeva Duhovski ponedeljak- Druge Trojice obeležena je danas Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju su služili episkop valjevski g. Milutin i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom.

Valjevo obeležilo svoju slavu Druge Trojice

Nakon Liturgije, od Hrama je ulicama centra grada krenula Duhovska litija.

Tokom litije, u kojoj su učestvovali brojni građani, predstavnici kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i institucija, nošena je mitra vladike Nikolaja i svetinje iz Egine.

U porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice je obavljen čin lomljenja slavskog kolača i urezivanje zapisa. Građanima Valjeva je slavu čestitao gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović:

,,Neka da Bog zdravlja i neka zaštiti ovaj grad i svaki grad u Srbiji od svega što bi moglo da bude nešto što nije na dobro i na spasenje. Uvek kažem da oni kojima je Bog dozvolio da upravljaju gradom i da vrše vlast moraju vladati sa strahom božijim, jer znamo da Gospod pazi na ono što radimo. Želim vam dobro zdravlje i da današnji dan provedemo u veselju.“

,,Imam veliku čast da pozdravim i blagodarim Gospodu što je danas sa nama episkop australijski i novozelandski g. Siluan, koji je dete ovoga kraja i odrastao je u našem gradu. Slava Bogu koji nam je dao lep dan da možemo ovu Litiju da izvršimo u radosti i zadovoljstvu. Blagodarim i gradonačelniku koji je došao, a drugačije ne bi ni moglo, jer se osećamo prijatno kada smo zajedno. Moramo svi zajedno raditi za dobro našeg grada, na dobro svih građana i na dobro svih ljudi kako političkih, tako i duhovnih da uvek budemo na svom zadatku. Posebna je čast pozdraviti vojsku i policiju koji su danas ovde prisutni i  sve vas braćo i sestre koji ste danas ovde. Neka je slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu za sve ono što daje On odozgo iz Nebeske Srbije gde sija svetlost neizreciva., gde su svi naši preci na čelu sa Svetim Savom i vladikom Nikolajem čije su mošti danas nošene gradom Valjevom i koji se mole za nas“, besedio je episkop valjevski g. Milutin.

U kulturno-umetničkom programu u porti stare crkve su nastupili KUD Abrašević i KUD Đerdan.

va1.info

Uspon
Back to top button