Вести

Ваљево памти хероја пилота пуковника Миленка Павловића

[hr style=“double“]izvor i foto:valjevo.rs[hr style=“double“]

Grad Valjevo neguje uspomenu na herojstvo i neustrašivost pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji se 4. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, nad Valjevom suprotstavio formaciji od 16 NATO aviona i izgubio život časno braneći svoju otadžbinu.

Prigodnom ceremonijom kod spomenika hrabrom pilotu Pavloviću, Valjevo je obeležilo godišnjicu njegove pogibije.

Venece i cveće položili su članovi porodice poginulog pilota, delegacije: Ministarstva odbrane, 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, Policijske uprave Valjevo, Kolubarskog upravnog okruga, Grada Valjeva, HK „Krušik“, Kovačkog centra, JKP „Vodovod“ Valjevo, kao i predstavnici Udruženja boraca rata od 1990. godine.

Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski Milutin i sveštenstvo Valjevske eparhije služili su pomen pilotu Pavloviću.

Na ceremoniji u Valjevu, na inicijativu Udruženja boraca rata od 1990. godine iz Valjeva,  dodeljen je Orden prvog reda „Srpska Kruna“ posthumno pilotu Pavloviću koji je primio njegov sin Nemanja. Orden je dodelila sekretar Kulturno istorijskog centra „Srpska Kruna“ Mirjana Radenković. Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja boraca rata od 1990. godine, zahvalio se ovom prilikom Episkopu valjevskom Milutinu, gradonačelniku grada Valjeva dr Slobodanu Gvozdenoviću, zameniku gradonačelnika dr Draganu Jeremiću i predsedniku Skupštine Miloradu Iliću, zbog uspešnog negovanja sećanja na sve poginule borce.

Bradić je prilikom dodele ordena pročitao Ukaz o ordenu u kome je između ostalog naglašeno:“ Srpska Kruna“, Kulturno istorijski centar na osnovu pravilnika o odlikovanjima posthumno odlikuje pukovnika komandanta 204. Lovačkog avijacijskog puka Milenka Pavlovića, Ordenom prvog reda za posebne zasluge, herojstvo, hrabrost i viteštvo u ratu u odbrani svog naroda i otadžbine Srbije nad gradom Valjevom 1999. godine ne žaleći da junački položi život u zaštiti narodne i vojničke časti“.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović istakao je ovom prilikom u svom obraćanju da je na današnji dan, pre 18 godina hrabri pukovnik Pavlović braneći živote svih nas u ovom gradu žrtvovao svoj život za slobodu otadžbine i svog naroda.

„Velika je čast i velika obaveza da čuvamo sećanje i da čuvamo uspomenu na one heroje koje je srpski narod uvek davao. Svesni smo i današnjeg trenutka, svesni smo da je naša armija garant onoga što bi trebalo da se zove mir, spokoj  i jedan normalan život koji nam ovde sledi. Svesni smo da i Albanci na Kosovu i svugde oko nas neprestano istražuju krajnje granice strpljenja svih naroda koji ovde žive. Svesni smo isto tako da možda jesmo na neki način čudna zemlja i verovatno smo najstabilniji kada je ceo svet nestabilan, ali ova srpska Vlada je dokazala da jedino ona može da vodi zemlju politikom razuma, tolerancije,  efikasnih političkih, ekonomskih i kulturnih modela. Odbili smo i tada, a i sada odbijamo da budemo neka vrsta taoca sa tačno određenom dužinom lanca. Uvek i svagda želimo da živimo u slobodi i da budemo svoj na svome. Hvala pukovniku Milenku Pavloviću, neka mu je slava i neka mu je laka srpska zemlja“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Komandant 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije pukovnik Željko Bilić istakao je na ceremoniji u Valjevu da uprkos godinama koje prolaze,  osećaj ponosa  i svest o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći.

„Milenkov let je trajao oko 12 minuta.  Bio je to poslednji njegov let ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda, istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom hrabrog i odvažnog, upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokoljenja koji dolaze. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju.To su bila njegova glavna životna uporišta, veliki deo njegovog života bilo je i nebo. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje svima i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti“, istakao je komandant 204. Vazduhoplovne brigade pukovnik Bilić.

On je naglasio i to da je pilot pukovnik Pavlović dobio brojna priznanja i odlikovanja, Medalju za vojničke vrline 1981. godine, Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1988. godine. Za ispoljeno junačko delo odlikovan je Ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti prvog stepena i  Ordenom hrabrosti, a 4. maja 2011. godine, Srpska Pravoslavna crkva je dodelila porodici Pavlović orden Svetog Vladike Nikolaja. Odlukom komandanta ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane 2013. godine posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak.

„Danas sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam  junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića ne bledi. Mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo družimo se i od njega učimo, a sada da školujemo naše mlade kolege i buduća pokoljenja u duhu junaštva odanosti Srbiji i srpskom narodu“, rekao je pukovnik Bilić.

U programu obeležavanja godišnjice pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića učestvovali su recitatorka Slađana Bogdanović, koja je govorila pesmu „Plava grobnica“, Kamerni hor „Emanuil“, Uroš Pajić, član hora „Abrašević“ pevao je himnu Republike Srbije, kao i  reper Nikola Stanoev koji je autor pesme posvećene pilotu Pavloviću pod nazivom „4. maj 1999“.

Članovi porodice, delegacija 204. Vazduhoplovne brigade i grada Valjeva, položili su vence i cveće, nakon ceremonije u Valjevu i na spomen obeležje u Bujačiću.

Uspon
Back to top button