Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Valjevo u znaku brenda-duvan čvaraka

Ovogodišnji Festival duvan čvaraka, po broju učesnika, izlagača i posetilaca, zasenio je sve dosadašnje. Jedanaesta po redu, tradicionalna manifestacija, prepoznatljiva u celom regionu koja promoviše brend valjevskog kraja duvan čvarke, imala je 82 učesnika, od toga 50 takmičarskih ekipa i 32 koje su učestvovale u revijalnom delu. Po oceni stručnog žirija, najuspešnija bila je ekipa „Etno selo“ iz Krčmara, drugo mesto zauzela je ekipa „Biftek“ iz Valjeva, a treće mesto pripalo je ekipi „Pečenjara kod Jove“ takođe iz Valjeva.

foto :Z.Boskovic -svecano otvaranje gradonacelnik dr Slobodan Gvozdenovic
foto :Z.Boskovic -svecano otvaranje gradonacelnik dr Slobodan Gvozdenovic

Ranije su  potpaljene već u sedam sati na keju Kolubare ispred Centra za kulturu. I dok se specifičan, primamljiv miris širio centrom grada, takmičari su sa entuzijazmom i željom za pobedom vredno pripremali ovaj specijalitet koristeći tehnologiju po receptima starih majstora. Manifestaciju je svečano otvorio tačno u podne gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

„Dragi sugrađani, dragi gosti, posetioci našeg Festivala duvan čvaraka, želim vam dobrodošlicu i prijatan i ugodnan dan na ovoj tradicionalnoj manifestaciji“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Za valjevske duvan čvarke kažu dobri poznavaoci ovog specijaliteta da su „srpski kavijar“, a tajna dobrih duvan čvaraka je u dugotrajnom kuvanju u oranijama svinjskog mesa i masnoće, nakon čega se čvarci prže, a potom i cede kroz lanenu krpu. Ipak, to nije sve, jer svaki od takmičara imao je svoju tajnu u pripremanju ovog specijaliteta, koju tradicionalno ljubomorno čuvaju i koja se prenosi sa kolena na koleno.

Na Festivalu je učestvovalo i preko 120 izlagača, najbrojnije takmičarske ekipe bile su iz Valjeva i susednih opština, a takmičili su se i majstori u pravljenju ovog specijaliteta iz Banja Luke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća, kao i gosti iz hrvatskog Umaga.

dsc_0817dsc_0816

foto :Z.Boskovic - gosti iz Hrvatske UMAG
foto :Z.Boskovic –
gosti iz Hrvatske UMAG

Grad Valjevo se i ove godine pobrinuo da obezbedi za takmičara dve tone masnoće, a cena duvan čvaraka je bila ista kao i prošle godine 1000 dinara.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!