Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Sport

Valjevsko – oktanska posla s puno dima na drifterski način

Čuli ste za „valjevsku podvalu“? U Drift šampionatu Srbije, skraćeno SDC podvale nema! Ko najbolje vrti točkove, pali gume i troši oktane taj je šampion! Tako beše u Čačku na stazi Autoprevoza, a sada je na redu Valjevo! Sportski auto klub Tjuning stajling zakazao je drugu trku SDC šampionata za 17. i 18. jun na drifterima dobro znanoj stazi posebno prilagođenoj za ovu namenu na parkingu Krušika u Valjevu.
“Valjevo dugo nije bilo na mapi našeg automobilizma. To menjamo na naš drifterski način. Eto, volja je skovala plan a entuzijazam i društveno odgovrna misija diktirala ciljeve. Takmičenje u driftu naš je sportski način da dokažemo mladima da ulica nije pista, odnosno da je sport jedini način da individualna vozačka umeća dođu u prvi plan. To je naš organizacioni zadatak, ali i obaveza. Mlade ne zaboravljamo, a svima dajemo zadatak da se na pisti dokažu i oslobode ergele svojih vozila na jedini ispravan način”, kaže za MOZZART Sport, Aleksandar Jokić, popularni Fanđo ispred organizatora SDC trke u Valjevu.

Inače, za one koji su nešto manje informisani, dobro je da kažemo da su drift trke zapravo automobilistička disciplina u kojoj se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju  pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da  takmičenje nije vezano za vreme već za  tehničke performanse vožnje. Mere se putanje, brzine, uglovi, ali i  zabava za navijače koje budnim okom odmeravaju sudije….

Drift takmičenja se sastoje  iz dve faze. U početku se voze pojedinačne trke u kojima drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija formira se grid drugog dela nadmetanja, a mogućnosti su gotovo neiscrpne.

Naravno, voze se i trke u parovima u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku što spektakularnije, dok pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i  da ostane blizu njega, ali da ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg  takmičara. Pravila još ima, ali priča o njima delovala bi suvoparno da ne postoji takmičenje koje samo po sebi diktira razumljivost i interesantnost ove mlade automobilističke discipline koja je nastala je u Japanu 1950. godine.  Interesantno je da je drift tada bio zabranjena ulična trka. Što beše zabranjeno, danas je dozvoljeno, pa sada od svega toga na dar imamo takmičenja koja se održavaju sa pripremljenim automobilima.  U Srbiji drift trke su se pojavile sredinom potekle decenije, a danas se u zemlji godišnje održi šest do osam drift takmičenja.

Drift u Valjevu je podeljen u dva dana od čega je prvi rezervisan za SDC,  odnosno za domaće vozače . Drugi dan je rezervisan za trku šampiona i biće sadržajniji jer pored domaćih vozača na stazu izlazi pet driftera iz regiona. Program oba dana počinje u 12.00, a finalne trke se voze u 17 časova.

(Foto: Auto klub Tjuning stajling, Aleksandar Vladić /PRESS)

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!