Вести

Ватрогасац-спасиоц Стефан Чича добитник специјалне плакете за најплеменитији подвиг године

Ватрогасцу-спасиоцу Стефану Чичи, хероју који је априла прошле године распламсао ватру у срцима грађана Србије када је из пожара који је захватио вишеспратницу на Новом Београду спасао једногодишњу бебу, добитник је специјалне плакете за најплеменитији подвиг године коју 59. пут заредом додељују „Вечерње новости“ појединцима и организацијама који су својим херојским, хуманим и несебичним делима обележили годину за нама…

Ватрогасцу-спасиоцу Стефану Чичи, хероју који је априла прошле године распламсао ватру у срцима грађана Србије када је из пожара који је захватио вишеспратницу на Новом Београду спасао једногодишњу бебу, добитник је специјалне плакете за најплеменитији подвиг године коју 59. пут заредом додељују „Вечерње новости“ појединцима и организацијама који су својим херојским, хуманим и несебичним делима обележили годину за нама.

Овај ватрогасац-спасилац, припадник Сектора за ванредне ситуације, четири месеца касније, био је и један од хероја који су пожртвовано до последњег атома снаге, 13 сати, гасили велики пожар у кинеском тржном центру на Новом Београду, а његова фотографија поново је обишла Србију.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је присуствовао овој свечаности, навео је да се Србија кроз ову традиционалну акцију „Вечерњих новости“, 59. пут заредом захваљује људима који чине наше друштво вредним живота, вредним понављања.

„Ми живимо у времену и свету себичности, у коме је брига и мука онога другог потпуно неважна, у коме је важно само оно што ми осећамо, што имамо и можемо да имамо. И онда видите све ове људе, који не размишљају о томе да ли ће да жртвују свој живот, ризикују своје здравље. Онда се осетите много мањим, много скромнијим и пожелите да будете баш као ови људи. Такве примере 59. пут заредом Србија може да види, кроз такве примере Србијa може 59. пут да каже да је вредна понављања докле год трају и живе овакви људи“, истакао је министар Вулин.

Министар се захвалио компанији „Вечерње новости“ на томе што одржавају ову ватру, што не заборављају у тешким временима да су људи ипак људи и да када све прође остану само докази човечности и ничега другог.

„Сваки подвиг је подједнако велики, подједнако важан и сваки подвиг ових људи је већи од њихових могућности, свако од њих је дао и више него што је могао да да. Можете да им будете само захвални што постоје“, поручио је министар полиције.

Стефан Чича, који је током прошле године учествовао у више од 100 интервенција у којима се истакао пожртвованошћу, храброшћу и љубављу према ватрогасном позиву, каже да награда која му је додељена припада свим ватрогасцима-спасиоцима.

Истакао је да посао који обавља захтева тимски рад и нагласио да ће ватрогасци увек бити ту, спремни да жртвују сопствене животе да би спасили друге.

Објаснио је да је плакету за најплеменитији подвиг године добио за интервенцију у којој је из пожара, који је захватио стамбени објекат, спасао једногодишњу бебу и нагласио да су у њој људи спасени захваљујући тимском раду свих ватрогасаца који су учествовали у интервенцији.

Стефан Чича запослен је у Сектору за ванредне ситуације од фебруара 2021. године, а од 2014. до прошле године био је члан Добровољног ватрогасног друштва „Матица“ Земун.

Uspon
Back to top button