ВестиИнформације

Већа пажња за ученике завршних разреда средњих школа

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:studiob.com[hr style=“double“]

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je veoma važno da se mladi upoznaju i upozore na posledice koje mogu nastati usled vožnje pod dejstvom alkohola, uživanja narkotika i svih ostalih rizičnih ponašanja.

Stefanović je u Srednjoj ekonomskoj školi „Nada Dimić“ u Zemunu, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, prisustvovao početku akcije „Matura“, koja će se tokom maja i juna sprovoditi u svim srednjim školama u Srbiji.

Ova akcija, koju MUP sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počela je predavanjem koje su policijski službenici održali maturantima pomenute škole na temu prevencija nasilja, zloupotreba alkohola i droga i bezbedno učešće u saobraćaju.

Potpredsednik Vlade je maturantima poručio da policiji uvek mogu da se obrate za pomoć, istakavši da kroz ovakva predavanja policijski službenici žele da ukažu mladim ljudima na štetno i pogrešno ponašanje koje može imati ozbiljne posledice.

On je, govoreći o bezbednosti saobraćaja, podsetio na to da je pre dve godine pokrenuta akcija obuke mladih vozača, u okviru koje, besplatno, u auto-centru „Navak“, imaju mogućnost da kroz dodatnu obuku steknu iskustvo za vožnju.

Akcija je do sada imala uspešne rezultate, rekao je Stefanović, ukazavši na to da je statistika pokazala da mladi vozači koji prođu kroz ovu dodatnu obuku skoro da ne učestvuju u saobraćajnim nezgodama, jer su naučili pravilno da odreaguju.

On je, kada je reč o opasnostima od uživanja narkotika, ocenio da je angažovanje školskih policajaca, uvođenje video nadzora, ali i edukacija dece o posledicama dalo rezultate, precizirajući da je samo u Beogradu prošle godine održano 3.200 predavanja.

Šarčević je naglasio da je bezbednost učenika prioritet, i uputio poziv svim maturantima da ne voze pod dejstvom alkohola.

Akcija „Matura“ ima za cilj unapređenje bezbednosne zaštite učenika završnih razreda srednjih škola, kao i održavanje povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija.

U okviru akcije biće preduzete sveobuhvatne preventivne mere i aktivnosti, kao što su informisanje učenika o prevenciji nasilja, narušavanja javnog reda i mira, zloupotrebe alkohola i opojnih droga i bezbednog učešća mladih u saobraćaju.

Takođe, akcija će biti usmerena i na sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela i prekršaja, posebno za vreme održavanja maturskih proslava i drugih školskih manifestacija.

Uspon
Back to top button