Вести

Велико признање за општину Мионица

Oпштина Мионица један је од најуспешнијих локалних самоуправа према оствареним резултатима на пољу развоја еУпрве у локалној заједници током 2022. године саопштено је на завршној конференција пројекта „Успостављање Индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалних самоуправа у Републици Србији, који спроводи НАЛЕД уз подршку Европске уније Признање за остварене резултате примио је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

– Хвала НАЛЕДУ на специјалном признању за остварене резултате у области укључивања грађана у рад локалне самоуправе путем информационих технологија. Мионица је у сарадњи са НАЛЕД-ом постала члан клуба са повољним пословним окружењем, што потврђује наш напредак у привреди. На добром смо путу, али чека нас још много посла. Циљ је да све буде доступно и да грађани буду задовољни – рекао је Јанковић.

Општина Мионица је у 2021. години отворила електорнски шалтер у оквиру еУправе. Портал нуди око 500 услуга, а неке од њих су преузимање личних докумената,  плаћање пореза, уписивање деце у вртић, школу и др.

Пројекат “Успостављање индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалне самоуправе у Републици Србији” има за циљ унапређење еУправе и побољшање спровођења заштите података о личности у јединицама локалних самоуправа кроз оснаживање грађана и организација цивилног друштва у реформским процесима.

У оквиру овог пројекта израђен је посебан софтвер којем приступају општине и градови ради попуњавања упитника о степену развијености еУправе, а софтвер се такође пуни подацима који се добијају од других органа – РАТЕЛ, Канцеларија за ИТ и еУправу, Републички геодетски завод, Републички завод за статистику, итд. Током 2022. године спроведено је прво мерење ЛЕИ индекса, а резултати, који указују на степен развијености еУправе на локалном нивоу, представљени су на интерактивној мапи, где корисници могу детаљније да се упознају са карактеристикама градова и општина у доменима инфраструктуре, људских капацитета, заступљености и квалитета еУслуга, као и укључивања грађана у развој еУправе на локалном нивоу.

Поред Мионице признања за остварени напредак припала су градовима Врање, Ниш, Ужице, Крагујевац и Бор као и општинама Опово, Свилајнац, Кањижа, Врњачка Бања, Црна Трава.

Uspon
Back to top button