Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

VIP KINOTEKA – SPECIJALNO VASPITANJE U BIOSKOPU 85

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Drugi u nizu digitalizovanih i restauriranih filmova koji će se prikazati u okviru ovog projekta je kultni film domaće kinematografije „Specijalno vaspitanje“.

SPECIJALNO VASPITANJE (JUG, 1977)
Režiser: Goran Marković
Uloge: Slavko Štimac, Bekim Feh miu, Ljubiša Samardžić, Aleksandar Berček,

Žanr: drama
Dužina trajanja: 110 min

Film je svoju premijeru doživeo na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, a glumac Ljubiša Samardžić je za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Takođe, iste godine, film je dobio nagradu Zlatni dukat Manhajmskog festivala. “Specijalno vaspitanje” je jedno vreme bio najpopularniji i najprodavaniji film Gorana Markovića i imao je svoje projekcije u preko 50 zemalja.

Pera „Trta“ (Slavko Štimac), maloletni delinkvent iz provincije, dolazi u Beograd, na prevaspitavanje. Istovremeno u popravni dom za maloletnike dolazi i novi vaspitač Žarko (Bekim Fehmiju), koji pokušava da uvede nove metode u radu sa štićenicima. Njihove sudbine se spajaju oko Ljupčeta (Aleksandar Berček), štićenika Doma, koji od svog dolaska ćuti i odbija kontak s okolinom.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!