Вести

Vlada predstavila projekte za Jablanički i Toplički okrug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predstavila je danas u Lebanu projekte koje je Vlada završila u 2022. godini u Jablaničkom i Topličkom okrugu, među kojima je letnja pozornica na Tvrđavi Hisar u Prokuplju, dok se rade projekti kao što su put preko Radan planije i ograđivanje arheološkog nalazišta Caričin grad.

Letnja pozornica na Tvrđavi Hisar u Prokuplju za 150 mesta je završena, a vrednost radova iznosila je 17,6 miliona dinara, a uz to uređena je pešačka staza do tvrđave, postavljeno osvetljenje i drugi turistički sadržaji.

Adaptirana je i sanirana trim staza na brdu Hisar u Prokuplju u vrednosti od 10 miliona dinara. Trim staza je duga 1.310 metara i prostire se u vidu prstena oko brda Hisar, koje predstavlja nepokretno kulturno dobro.

Pored toga, završena je i faza jedan Turističko-rekreativnog parka Čukljenik, na Radan planini (prilaz, pešačke staze i mobilijar, 32 miliona dinara), čija vrednost je 1,8 milijardi dinara.

Projekat obuhvata izgradnju Turističko-rekreativnog parka na 44 hektara u šest zona – avanturistički park za decu, turistički eko paviljon, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke staze, a nastavak radova i faza dva planirani su ove godine.

Završena je i faza jedan projekta parka i pristupnog puta na brdu Hisar u Leskovcu, čija je vrednost 22 miliona dinara. Projekat obuhvata proširenje i uređenje postojećeg vidikovca, postavljanje zastora, ugradnju klupa i postavljanje rekvizita, osmatračnice i ostalog rekreativnog sadržaja za školski program. Fazu dva finansiraće Grad Leskovac.

U toku je izgradnja puta preko Radan planine, a vrednost radova je 1,8 milijardi dinara (12 miliona evra). Tim putem biće spojeno pet opština na jugu Srbije, što će pokrenuti ubrzani razvoj dva okruga – Topličkog i Jablaničkog.

Povezaće se turističke destinacije – Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, neolitsko naselje Pločnik, dok se putnicima put skraćuje više nego duplo. Rok za završetak je do kraja ove godine.

Takođe, radi se na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad u Lebanu. Ukupna dužina ograde je 2.510 metara i ona ograđuje 20 hektara lokaliteta, a vrednost radova iznosi približno 15 miliona dinara.

U toku su i radovi na uređenju centra Bojnika. Renovira se otvoreni amfiteatar kod sportske hale i Plato ispred pozornice, kao i staza za šetnju, kej, most i fontana. Završeni su radovi za prvu fazu, koji su koštali 30 miliona dinara.

Prostor kod sportske hale u Bojniku

Prostor kod sportske hale u Bojniku

Planirano je i više projekata za izgradnju u 2023. godini u Jablaničkom i Topličkom okrugu, među kojima je Caričin grad – rekonstrukcija postojećeg vizitor centra Teodora i izgradnja izložbenog prostora sa parternim uređenjem u podnožju ovog lokaliteta sa pristupnom stazom. Vrednost tih radova je 200 miliona dinara.

Predviđena je izgradnja i kapitalnog projekta konzervacije, restauracije i prezentacije arheološkog nalazišta Caričin grad u periodu od 2022 – 2024. godine, u vrednosti od 365.406.000 dinara.

U planu za ovu godinu je i rekonstrukcija Kulturnog centra Sijarinska banja – amfiteatra, parkinga, saobraćajnice, platoa i mosta, u vrednosti od 150 miliona dinara.

Biće obnovljeno Rimsko kupatilo u Sijarinskoj banji iz 1936. godine, a vrednost tih radova biće 130 miliona dinara.

Ove godine biće izgrađen Skladišno-distributivni centar povrća i voća, vredan 91 milion dinara. To podrazumeva izgradnju objekata za skladištenje i preradu povrća i voća. Centar je važan za ceo Jablanički okrug, jer će rešiti problem plasmana poljoprivrednih proizvoda i nestabilnost cena na tržištu.

Takođe, biće formiran i Regionalni inovacioni startap centar u saradnji sa akademskom zajednicom u Leskovcu koja želi da se priključi startap sceni u Srbiji i promociji inovacionog preduzetništva i digitalizacije, u cilju nastavka razvoja juga Srbije. Vrednost projekta 82 miliona dinara.

Gradiće se i Hitna pomoć u okviru Doma zdravlja Kuršumlija, a vrednost tog projekta je 181 milion dinara, kao i Vizitor centar Đavolja varoš sa svetlosnim i zvučnim efektima, okvirne vrednosti 140 miliona dinara.

Za ovu godinu planirano je projektovanje biopostrojenja sa botaničkom baštom u Lebanu, rekonstrukcija Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gejzir u Sijarinskoj banji, postrojenja za preradu otpadnih voda i vodovodne mreže u Medveđi i Sijarinskoj banji.

Planira se i projektovanje turističkog centra Dobra voda u opštini Bojnik, na Radan planini, čija će izgradnja koštati 150 miliona dinara, zatim centralnog trga u Prokuplju, odnosno Trga Topličkih junaka na kojem se nalazi Spomenik topličkim junacima iz Prvog svetskog rata, ustanicima i žrtvama Topličkog ustanka iz 1917. godine.

Ukupan broj prijavljenih projekata, zajedno sa putnom infrastruktirom, rasvetom, trgovima, projektom „Čista Srbija“, osnovnim školama, domovima zdravlja, lokalnih ulica, parkova, prelazi 150 projekata iz ovih šest opština i gradova.

Uspon
Back to top button