Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Vučić: Protiv su svega što predložim,a oni nemaju nijednu ideju

Opozicija je protiv svega što predložim, a pri tom, nemaju nijednu ideju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za austrijski javni servis ORF.

Najavljujući intervju, voditelj dnevnika ukazao je da se od početka decembra održavaju demonstracije protiv Vučića, koji je stavio u izgled prevremene izbore.

Očekivalo bi se, ističe ORF, da bi opozicija trebalo da se raduje tome, ali činjenica je da ona to doživljava kao pretnju.

„Aleksandar Vučić je najpopularniji političar u Srbiji, i to ne samo zbog toga što vlada medijskom scenom. Opozicija tvrdi da nema slobodnih medija, što predsednik odbacuje“, istakao je voditelj dnevnika najavljujući prilog iz Beograda.

Dopisnik ORF-a iz Beograda Kristijan Veršic, na početku priloga, ukazao je da u Srbiji pada nezaposlenost, rastu plate, ali da je mnogim Srbima taj napredak nedovoljno brz, što se ispoljava demonstracijama.

Opoziciji, kako je naglasio, nedostaje jasna zajednička linija, ali i političar sa harizmom.

„Svako ima pravo da demonstrira, ali bez nasilja. Moja je obaveza kao predsednik da razgovaram sa onima koji su dobili glasove građana i koji mogu formirati vladu. Koje ideje oni imaju? Nijednu. Samo su protiv svega što mi predlažemo. Nisam predsednik te male grupe koja samo pravi buku i ništa drugo“, podvukao je Vučić.

ORF ukazuje da nije samo opozicija ta koja prebacuje Vučiću da vrši pritisak na medije, već da to čine i međunarodne organizacije, među kojima i Reporteri bez granica na čijoj je rang listi Srbija za godinu dana pala za 10 mesta, kao i Fridomhaus koji govori o delimičnoj slobodi medija.

„Nemam taj utisak. Ali sam spreman o tome da razgovaram. Ima li nekog ko je više napadan nego ja? Te napade vode najvažnije novine i dve televizije gde se 24 sata vodi kampanja protiv mene. Važnije bi bilo da imamo manje polarizacije i veću objektivnost“; poručuje Vučić.

Veršić je ukazao da smanjenje tenzija nije na vidiku, kao ni priznanje grešaka sopstvene političke elite, dodajući da je pre 20 godina NATO vodio rat za Kosovo i da su svi mediji na tu godišnjicu bili puni priča o žrtvama i herojstvu vojnika, a ništa nije pisano o katastrofalnoj politici Slobodana Miloševića koja je vodila ka tome.

„Prvo, nema ništa što opravdava agresiju NATO, a drugo, nema sumnje da nismo uvek napravili pravi i najbolji izbor. Kao predsednik se trudim da Srbija više nikada ne dođe u takvu situacije, i to je sve što mogu reći“, kazao je Vučić.

Veršic je dodao da 20 godina kasnije Srbija pregovara o pristupanju EU, od čega je političke svetlosne godine udaljena.

„U Beogradu je nedavno bila državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Francuske, koja je rekla da u EU vlada skeptičnost prema proširenju, zbog čega je teško očekivati pristupanja u dogledno vreme. Šta se očekuje od Srbije? Da li se veruje da će Srbi radosno reći “hvala što nas ne želite“? Ne, reći će “imamo i prijatelje na drugoj strani““, istakao je Vučić.

Veršic je ukazao da u te prijatelje spada i ruski predsednik Vladimir Putin koji je u januaru boravio u Beogradu, te da uticaj Rusije i Kine postaje sve veći što se duže čeka na jasnu evropsku perspektivu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!