Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Vučić u Srednjobanatskom okrugu: Kineska fabrika doneće ogroman napredak

U Zrenjaninu se gradi kineska fabrika „Šangdong Linglong“, koja će zaposliti 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. „To je najveća investicija u Vojvodini vredna više od 800 miliona evra i ogromnu korist od te fabrike imaće cela Srbija“, rekao predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je započeo posetu Srednjobanatskom okrugu u okviru kampanje Budućnost Srbije.

Vučić je na svečanosti postavljanja kamena temeljca za fabriku guma Shandong Linglong u Zrenjaninu naglasio je da je dovođenje Linglonga u Srbju veliki uspeh i sreća za našu zemlju i da će pogoni te fabrike doneti ogroman napredak.

Napomeuo je da smo do te investicije došli „trnovitim putem“ i da Srbija nije bila prva na listi izbora te kineske kompanije.

„Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dana želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za Linglong i da je ta kompanija pravi izbor za nas. Bez naseg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom“.

Vučić je naveo da je zahvaljujući Siju Srbija uspela da uspostavi dobar kontakt sa Linlongom i da im predoči da nudimo najbolje uslove.

Kineska fabrika „Šangdong Linglong“ će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, proizvoditi 13 miliona guma godišnje i u koju će biti uloženo 800 miliona evra. Predsednik Srbije će danas posetiti i Udruženje pčelara „Cvet Banata“ u Lazarevu, obići izložbe i razgovarati s lokalnim pčelarima, a potom će se obratiti medijima.

U Sečnju predsednik Vučić će razgovarati s građanima, a u Banatskom Karađorđevu obići će porodično domaćinstvo Chuk.

Planirano je da u Novom Bečeju predsednik obiđe i fabriku za proizvodnju poljoprivrednih priključnih mašina Agrotek, a u Novom Miloševu će obići Muzej „Kotarka“.

Vučić će se na kraju posete obratiti građanima na skupu u Zrenjaninu u 17 časova.

Vučić obilazi društvo pčelara „Banatski Cvet“ u Lazarevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okviru posete Srednjobanatskom okrugu stigao je u Lazarevo gde obilazi društvo pčelara „Cvet Banata“.

U poseti društvu pčelara u poseti je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ovo društvo iz Lazareva osnovano je 2010. godine, kada je brojalo 16 članova, dok danas, kako je rekla predsednica društva Anica Batinić, ima 59 članova.

Batinić je za Tanjug kazala da društvo koristi podsticajna sredstva države, te da su u tom smislu prošle godine dobili 350.000 dinara budžetskih sredstava.

Na nivou udruženja „Cvet Banata“ ima 2.700 košnica, a godišnje proizvedu između 20 i 30 tona meda.

Batinić je navela da planiraju da naprave pogon u Lazarevu u kojem će se med pakovati u malim pakovanjima manjim od kilograma, a koji će posle moći da plasiraju na elitna inostrana tržišta.

Prema njenim rečima, planira se i da se zaštiti geografsko poreklo suncokretovog meda, posebno banatskog, jer je, kako kaže, glavna proizvodnja upravo te vrste meda.

Navela je i da suncokretov med trenutno ima izuzetno nisku cenu, te da bi zaštita geografskog porekla pomogla da cena bude viša i da ljudi koji ga proizvode mogu od toga pristojno da žive, a ne da preživljavaju, kao što je slučaj sada.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!