Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Zaštitnici medicinara Vrači sv. Kozma i Damjan

Slava Srpskog lekarskog društva, svih lekara i bolničke crkve, Sv. Vrači Kozma i Damjan, ove godine biće obeleženi su u subotu 14.11.2020. godine. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine, obeležavanje slave Sv. Vrači Kozma i Damjan, sveli smo na liturgijski deo u bolničkoj crkvi, bez okupljanja i svečanosti kako je ranijih godina bilo upriličeno povodom ovog praznika.Domaćin ovogodišnje slave, dr Aleksandra Milutinović koja je i predsednica Podružnice SLD Valjevo, deo slavskog kolača za nastavak lepe tradicije predala je Službi otorinolaringologije. Šef Odseka onkologije sa palijativnom negom dr Aleksandra Milutinović navela je da se u uslovima pandemije obeležavanje praznika medicinara sprovodi u cilju zaštite i svih zapolsenih i ljudi oko sebe kao i korisnika tj. Pacijenata.

– Odeljenje onkologije dugi niz godina je zastupljeno u Opštoj bolnici Valjevo i od malog smo porasli do malo većeg, tako da nas sada ima 23 sestre i tehničara i 6 lekara. Služba je organizovana tako da kroz dnevene angažmane pruža usluge u dnevnoj bolnici, ambulanti i na odeljenju. Odeljenje ima 20 postelja, a od toga 12 postelja je za onkološke bolesnike, a 8 postelja za palijativnu negu odnosno za bolesnike koji se nalaze u terminalnoj fazi maligne bolesti gde im pružamo negu – navela je dr Aleksandra Milutinović kao domaćin ističući da njen Odsek ima ove godine tu čast da budu domaćini slave u ovom teškom vremenu tako da je i obeležavanje praznika potpuno prilagođeno svim preporukama struke i države.

Odsek onkologije sa palijativnom negom je od početka pandemije radio u punom kapacitetu jer hemioterapija ne može da stane. Dr Milutinović je navela da su svi zaposleni bili zdravi i da su svoje poslove obavljali na najbolji mogući način štiteći i sebe i pacijente.

– Imamo potrebe za većim kapacitetima, ali to sve u skladu sa budućim vremenima, a nadamo se da ćemo se proširiti i omogućiti još udobnije i kvalitetnije lečenje i negu našim pacijentima. Mi moramo da se prilagodimo svemu što struka nalaže, tako da smo morali da izmenimo i prilagodimo i palijativnu negu. Palijativna nega je predviđena da se sprovodi kroz negu zajedno sa članovima porodice, kako bi porodica mogla da odmori od težine bolesti. Jer je maligna bolest zapravo bolest čitave porodice, a ne pojedinca. Sem bolesnika koji se leči i pati, zapravo cela porodica pati. Naravno, tu smo mi da im pomognemo koliko možemo na palijativnoj nezi da im se nađemo i prilagodimo terapiju prema simptomima uz porodicu koja je tu sve vreme, a na žalost u ovim uslovima pandemije to je nemoguće. Tako da se mi trudimo da budemo uz bolesnika u njegovim i dobrim i lošim trenucima, jer smo mi zaposleni kao njegova porodica sada – navela je dr Milutinović.

Sveštenik bolničke crkve Srećko Živanović povodom slave Svetih vrača podsetio je na njihov hrišćanski put.

– Sveti besrebrenici Kozma i Damjan rodom su iz Azije od majke hrišćanke i oca neznabošca. Svakako njihov život se oslikava u tome da su čitav život proveli lečeći ljude, ali i ukazujući ljudima da poveruju u Hrista. Sam Gospod ih je proslavio tako što je nakon njihovog usnuća proglasio njihovu svetost i do dan danas naša crkva proslavlja njih. Zaista imamo zanimljive svetitelje koji su na neki način spojili duhovnost i medicinu, a ova naša crkva takođe ima zadatak da napravi sintezu između vere i zdravlja – rekao je sveštenik Živanović.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!