Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePolitika

Zašto su u Valjevu poništeni izbori na biračkim mestima 1 i 31?

To nije postalo sasvim jasno ni posle čitave salve konkrettnih pitanja koja su novinari uputili predsedniku Gradske izborne komisije, Vladanu Jeriniću, i sekretaru GIK-a, Aleksandru Jankoviću.
Uglavnom svodi se na to da su zapisnici sa ova dva biračka mesta bili “neažurni i aljkavi”, kako je rekao Vladan Jerinić. Po njegovim rečima članovima GIK-a nije bilo jasno šta u zapsinicima piše: neki su podaci precrtavani, drugi ispravljani, od bolesnih i nemoćnih (glasali kod svojih kuća) nisu vraćeni svi listići s njihovim potpisom o biračkom pravu. Oni koji su doneli zapisnike u sedište GIK-a nisu umeli da daju precizne odgovore Komisiji na nejasnoće u zapisnicima.
Međutim, zapisnici su na ova dva biračka mesta zaključeni bez prigovora. Predstavnici političkih stranaka, članovi biračkih odbora na ta dva mesta, nisu imali prigovor na zapisnike. Političke stranke koje su učestvovale na izborima nisu u roku od 24 sata podnele prigovor na nepravilnost izbora. Komisija je na osnovu nejasnoća u zapisnicima, koje novinarima nije mogla da pokaže, jer ih nije imala kod sebe, odlučila da ponovi izbore.
Izbori će biti održani u ponedeljak 1. maja. Biračko mesto 1, Velika sala u Mesnoj zajednici Gradac ima 1715 upisanih birača. Biračko mesto 31, MZ Krušik ima 2 387 upisanih birača. Na oba mesta najviše glasova dobila je koalicija oko SNS.
Vladan Jerinić kaže da do promena, kada su u pitanju prve dve liste ne može doći. U opasnost da ostanu bez odbornika može doći, pre svih lista “Dosta je bilo-Saša Radulović”, koja je za dlaku prešla cenzus i time osvojila tri odbornička mesta. Kolacija oko SNS osvojila je 26 odborničkih mandata, a kolacija OKO SPS 18 mandata. Gradska skupština ima 51. odbornika.
Šta se dalje može dešavati? Na ovu odluku Gradske izborne komisije stranke mogu da se žale. To je već najavio Gradski odbor SNS. Ako GIK odbije žalbu onda ide tužba Upravnom sudu. Sve mora da se završi zaključno sa četvrtkom, jer ako Upravni sud odbije moguće žalbe, izbori se održavaju u ponedeljak.
Zamenik predsednika GIK-a, u ime SNS, Milutin Marković, izdvojio je danas svoje mišljenje u odnosu na predsednika i sekretara GIK-a. On je kazao da nikakvog razloga za ponavljanje izbora nema, jer nikakavih prigovora nije ni bilo. Pri tom je kazao da i to što predsednik i sekretar GIK-a, ne mogu uverljivo da objasne razloge što se izbori na ova dva mesta poništavaju, govori da ih nije trebalo ni poništavati.

Uspon

Jedan komentar

  1. Da ovde nisu čista posla govori činjenica da su za ponovno glasanje bili oni koji su mislili da će osvojiti najveći broj glasova,pa kad nisu bili zadovoljni ni sa 28,75 % (što je duplo više nago na nivou države) , hajde da to ovako urade.Što mora prosto, kad može komplikovano.I niije tačno da ovo ne utiče na izborni rezultat.Itekako utiče, jer ova vrsta bproporcionalnog izbornog sistema podrazumeva da se glasovi onih koji nisu pošli cenzus pribrajaju srazmerno inima koji jesu, a to direktno utiče na broj odbornika pa se ,hipotetički, može desiti da Koalicija oko SNS-a nema 26 nego 25 odbornika i eto klackalice za ko dalj više.
    A zna se ko u Valjevu pravi poslednjih godina klackalice.

Back to top button
Click to listen highlighted text!