ВестиИнформацијеПолитика

Зашто су у Ваљеву поништени избори на бирачким местима 1 и 31?

То није постало сасвим јасно ни после читаве салве конкреттних питања која су новинари упутили председнику Градске изборне комисије, Владану Јеринићу, и секретару ГИК-а, Александру Јанковићу.
Углавном своди се на то да су записници са ова два бирачка места били „неажурни и аљкави“, како је рекао Владан Јеринић. По његовим речима члановима ГИК-а није било јасно шта у запсиницима пише: неки су подаци прецртавани, други исправљани, од болесних и немоћних (гласали код својих кућа) нису враћени сви листићи с њиховим потписом о бирачком праву. Они који су донели записнике у седиште ГИК-а нису умели да дају прецизне одговоре Комисији на нејасноће у записницима.
Међутим, записници су на ова два бирачка места закључени без приговора. Представници политичких странака, чланови бирачких одбора на та два места, нису имали приговор на записнике. Политичке странке које су учествовале на изборима нису у року од 24 сата поднеле приговор на неправилност избора. Комисија је на основу нејасноћа у записницима, које новинарима није могла да покаже, јер их није имала код себе, одлучила да понови изборе.
Избори ће бити одржани у понедељак 1. маја. Бирачко место 1, Велика сала у Месној заједници Градац има 1715 уписаних бирача. Бирачко место 31, МЗ Крушик има 2 387 уписаних бирача. На оба места највише гласова добила је коалиција око СНС.
Владан Јеринић каже да до промена, када су у питању прве две листе не може доћи. У опасност да остану без одборника може доћи, пре свих листа „Доста је било-Саша Радуловић“, која је за длаку прешла цензус и тиме освојила три одборничка места. Колација око СНС освојила је 26 одборничких мандата, а колација ОКО СПС 18 мандата. Градска скупштина има 51. одборника.
Шта се даље може дешавати? На ову одлуку Градске изборне комисије странке могу да се жале. То је већ најавио Градски одбор СНС. Ако ГИК одбије жалбу онда иде тужба Управном суду. Све мора да се заврши закључно са четвртком, јер ако Управни суд одбије могуће жалбе, избори се одржавају у понедељак.
Заменик председника ГИК-а, у име СНС, Милутин Марковић, издвојио је данас своје мишљење у односу на председника и секретара ГИК-а. Он је казао да никаквог разлога за понављање избора нема, јер никакавих приговора није ни било. При том је казао да и то што председник и секретар ГИК-а, не могу уверљиво да објасне разлоге што се избори на ова два места поништавају, говори да их није требало ни поништавати.

Uspon

Jedan komentar

  1. Да овде нису чиста посла говори чињеница да су за поновно гласање били они који су мислили да ће освојити највећи број гласова,па кад нису били задовољни ни са 28,75 % (што је дупло више наго на нивоу државе) , хајде да то овако ураде.Што мора просто, кад може компликовано.И ниије тачно да ово не утиче на изборни резултат.Итекако утиче, јер ова врста бпропорционалног изборног система подразумева да се гласови оних који нису пошли цензус прибрајају сразмерно инима који јесу, а то директно утиче на број одборника па се ,хипотетички, може десити да Коалиција око СНС-а нема 26 него 25 одборника и ето клацкалице за ко даљ више.
    А зна се ко у Ваљеву прави последњих година клацкалице.

Back to top button