Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Zbog jake i kratkotrajne kiše izlile se reke Jablanica, Perajica, Krivošija i Rabas

Sednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, održana je danas u 15 časova zbog novonastale situacije u gradu, nakon ekstremne kiše koja je pala tokom dana.

Reke Ljubostinja, Rabas, Krivošija i Perajica su se izlile u delovima svojih tokova i prema prvim procenama oštetile su puteve, izlile su se u njive, dvorišta, a prijavljeno je i ulivanje vode u nekoliko podruma i kuća. Rečeno je da je naložena evakuacija porodice iz kuće u Popučkama, u blizini Krivošije, koja je uvek na udari kada se izlije ova rečica. Ipak, nakon ekstremno velike, ali kratkotrajne kiše, voda se brzo povlači u korita. Saobraćaj na putu za Šabac se odvija, nakon kratkotrajnog prekida.

Gradonačelnik, koji je i komandant Štaba, naložio je da ekipe Komunalne policije, Komunalne i Građevinske inspekcije nakon obilaska terena procene da li su se stvorili uslovi da se i u ovim delovima Grada proglasi vanredna situacija.

Na sednici Štaba za vanredne situacije su podneti izveštaji o stanju na teritoriji grada Valjeva. Iz JKP „Vodovod“ su obavestili da problema sa vodosnabdevanjem ima u Rađevom selu i u Đerdapskoj ulici, a otklanjanje kvarova će početi čim se voda povuče. Cevovod je prekinut na tri lokacije, pošto je voda potkopala put. Most na Milanovića putu u Rađevom selu je oštećen i biće utvrđeno da li je most bezbedan za upotrebu.

Brankovački dalekovod je u prekidu i ekipe Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvar. Prijavljenih kvarova nema u „Telekomu“.

Ekipe „Vidraka“ su već na terenu i uklanjaju nanose od vode, kao i popadalo drveće i granje u Ulici Dimitrija Tucovića, a uskoro će biti oprano i Naselje „Milivoja Bjelice“ u koji se tokom dana izlila voda iz Ljubostinje.

Prokisla je ambulanta u Brankovini, koja funkcioniše u otežanim uslovima, ali prema rečima v. d. direktorke Branke Antić prva naredna velika kiša će onemogućiti rad ambulante.

Tehničari Odeljenja za infrastrukturu su na terenu i utvrdiće stepen šteta koje je današnja kiša pričinila na putnoj infrastrukturi.

Na sednici Štaba je apelovano da građani izbegavaju da se zadržavaju na mostovima ispod kojih prolaze bujične vode, kako ne bi ugrozili svoju bezbednost. Tokom dana je primećeno da su brojni građani sa decom, stajali na mostovima ili u neposrednoj blizini reka, kako bi snimali telefonima, što može biti veoma opasno.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!