Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Značajan jubilej časopisa AKT broj 80

Jubilarni, 80. broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu AKT, koji već devetnaest godina u kontinuitetu izlazi u Valjevu, izašao je iz štampe 30. decembra 2019. godine.

Pored već ustaljenih rubrika, časopis AKT od prvog broja veliku pažnju posvećuje prevodilačkoj književnosti i tako sve do danas, do jubilarnog 80. broja. Ovaj broj časopisa AKT donosi izbor – pregled prevedene poezije koja je do sada publikovana.

Zastupljeni su pesnici iz Slovenije, Rusije, Francuske, Bugarske, Slovačke, Crne Gore, Nemačke, Hrvatske, Engleske, Argentine, Rumunije, Poljske, Indije, Norveške, Španije, Švajcarske, Italije, Iraka, Letonije, Albanije, Kanade, Meksika, Severne Makedonije, Grčke, Južnoafričke Republike, Palestine, Kine, Japana, SAD-a…

Posebnu zahvalnost dugujemo prevodiocima: Dušanu Stojkoviću, Svetislavu Travici, Danijeli Bogojević, Ivani Šarčević, Marku Vukoviću, Bojanu Beliću, Nenadu Glišiću, Radomiru Mićunoviću, Oliveru Jankoviću, Elizabeti Georgijev, Ivani Stefanović, Budimki Stojanov…

Redakcija časopisa AKT uvidom u pesme pred vama veoma je ozbiljno i predano radila na odabiru poezije koja će biti prevedena, a potom i štampana – pa možemo reći da se radi i o antologiji evropske i svetske poezije – bez zamke da budemo u bilo čemu pretenciozni.

Časopis AKT broj 80 vam nudi reprezentativan izbor poezije engleske pesnikinje Fione Samson, potom čitav niz slovenačkih pesnika među kojima su Srečko Kosovel, Ivo Svetina, Andrej Medved, Ivan Dobnik, Tatjana Soldo, Maja Vidmar, Jurij Hudolin, Esad Babačić; pregršt norveških pesnika zahvaljujući Marku Vukoviću, pesniku i prevodiocu. Za prevode ruskih pesnika, (koji su prouzrokovali izbor iz prevedene poezije) zahvalnost pripada Svetislavu Travici, zahvaljujući kome imamo poeziju značajnih pesnika iz Rusije: Sergeja Čudakova, Eduarda Limonova, Kirila Korčagina, Vladimira Kazakova, Borisa Rižija, Roaljda Mandeljštama, Rida Gračova…

Ova panorama svetske poezije mnogo je više od obične panorame. S puno razloga možemo reći kako vama, čitaocima, nudimo pravu antologiju koja se ne zaustavlja samo na opštepoznatim imenima već nam pokazuje kako i one književnosti koje se, potpuno neutemeljeno, nazivaju malim imaju, i ne retko, poeziju koja je po svojim vrednostima sasvim jednaka, ako je i ne nadilazi, pesništvu koje se u tzv. najvećim književnostima stvara. Nismo se ograničili samo na pesme pesnika koji su naši savremenici nego smo posezali i za onima koje su napisali pesnici ranijih vremena, oni koji su se užlebili u pesničku tradiciju. Nismo zatvarali oči pored čitavom plejadom ukletih pesnika.

Ponuđene su vam pesme pesnika nezasluženo skrajnutih, jednako kao i nedovoljno poznate pesme onih pesnika za koje smo i ranije znali. Jednom rečju, darujemo vas antologijom koja nije namenjena samo jednom čitanju pošto se među njenim koricama nalaze mnoge pesme koje nas čine duhovno mnogo bogatijim. Ne zaboravivši pesnike za koje smo se odlučivali, naumili smo bili da ih učinimo nezaboravnim i vama koji ćete se sa njima suočiti. Osnovni zadatak, i najviša lepota, prave poezije upravo je u tome.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!