Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Znate li ko su Branko,Sladjana,Kezun Mikica Lulaš,Ljuba Jaje,Krundža moler itd…? Svi su oni imali ZLATNE RUKE!

Branko je imao ruku, kada ga krene, znao je da ubaci i preko 40, bez trojki naravno.

Mikica Lulaš, Ljuba Jaje i Krundža moler kontrolisali su svaki vir i čkalju na Kolubari,

od Ciganske brane pod Pećinom do slovačkog kamenoloma.

Filigranski bi pod vodom osetili, dodirnuli, ščepali i na obalu izbacili i

najkočopernijeg skobalja, mrenu ili već neku veću kolubarsku neman.

Pavle i mladi majstori u Kezunovoj automehaničarskoj radionici, provlačili bi rukom kroz lavirinte svakoraznih motora do odredišta gde bi se samo prstima moglo dobaciti i pritom nešto odvrnuti, zavrnuti, dotegnuti ili zategnuti.

Peja Kengur je iz skoka, čak i sa devet metara, mogao da opali, i pored nepomičnog golmana, ubije pauka na rukometnoj mreži.

Vešte ruke, sa raznih strana i događanja, kao uvod u priču o legendama berbersko frizerskog zanata i njihovim radnjama za decu i gospodu.

Slađana je zanat učila kod Međeda u Danilovićevoj. Brzo je uspostavila sinhron i zahtevani ritam, između češlja koji statira u jednoj, i makaza, koje ,,štrikaju,, bez prestanka u drugoj ruci, pre nego što je struja ovladala ovim zahtevnim zanatom.

Kao učenica, nastavila je kod Sime Šukića u Karađorđevoj, gde je brzo preuzela mušterije privilegovane boravkom u centru grada.

Događa se to u vreme kada takmičarski izlazi na jugoslovensku scenu, i kako kaže, u Zenci je bila sedma a nešto kasnije u Sisku prva.

Čekali su je u Narodnom pozorištu, takođe i u dijaspori ali je Valjevo i okolnosti pri tom dobilo prednost. Već decenijama u centru na Desankinom trgu, na sebi svojstven način, baštini dugu tradiciju u oblikovanju frizura po meri, od tarzanki, fenkare i anfas varijanti, raznoraznih hipi priča, preko modernog i atraktivnog do današnjih Yul Brynner verzija.

Slađana, kao povod za šetnju ovdašnjim frizerskim ,,krugom dvojke,, u podsećanju na nekadašnje ,,zlatne ruke,, koje su godinama ulepšavajući ovdašnju mušku populaciju činili gotovo polovinu varoši lepšom.

Staća, na ulasku u Tešnjar, stasom i facom, dobrodošao bi i svakoj ulozi berberina u najzahtevnijim italijanskim filmovima iz pedesetih.

U srcu Tešnjara, već vremešni Boća, sa radnjom veličine kioska, preko puta nekadašnje Klještavice, letom bi radije sedeo u stolici bioskopskog troseda ispred radnje, dok bi prisutni učenik ili kasniji majstor bio na usluzi nekoj od mušterija, tradicionalno privrženoj starom majstoru.

Preko puta u Pirgićevoj kući, Miloš Uštać sa svojom radnjom imao je posebnu harizmu. Između ogledala, fotografije sa njegovih pevačkih nastupa, ,,Veselim valjevcima,, muzičarima i znamenitim Cunetom, uz akvarel Tešnjara i kratko Dragišin ,,Zlatni pojas,, u izlogu kao izrazi majstorove privrženosti umetnosti i sportu, privlačio je uistinu dosta širok spektar mušterija različitih zanimanja.

Sudeći po tome šta se sve ovde moglo čuti i od koga , čekanje na svoj red za prisutne bila je prava privilegija.

Peca je imao radnju naslonjenu na Šibalićevu bakalnicu put drvenog mosta kod Jadra. Akvarijum šarenih i bezbrižnih ribica u izlogu, sa lovačkim trofejima i fotografijama iz tog miljea u unutrašnjosti, ambijentalno su jasno upućivali na profil primarnih mušterija. Otvaranjem Berbersko-frizerske zadruge ,,Rad,, preko puta Granda, početkom šezdesetih, konfor i brzina usluge meteorski su uznapredovali, sa prisutno proverenim majstorima na raspolaganju:

Dragan Prodanović ,,Jarac,, čuveni golgeter poratne Budućnosti, dobrica i nasmejani lik tokom punog radnog vremena, pa pitomi bračni par Ćustić, Ljuba i Ćule, pa Rota, Mica. Grozda i ko sve još, obeležili su zlatnu epohu, zasigurno prvog pravog salona najvišeg standarda. Na kraju, u Zlokućanima kolevci ovdašnjeg preduzetništva, poletnih i nadarenih majstora kao i mušterija najšireg reonskog spektra, preko puta Beograd kafane, majstori zanata na glasu, Raca Šmica i Toma Brica,

I da krug i šetnju zatvorimo na Desankinom trgu gde nas i dalje čeka Slađanin osmeh ,,zlatne ruke,, i ogledalo koje nas voli. Slađana koja traje, kao most i spona, svedoka vremena prošlog: sa majstorima, berbernicama i salonima, kojih odavno nema i generacije mlađih, predvođenih njenim Dejanom, nastavljača tradicije ,,zlatnih ruku,, kao zaloga za budućnost dela lepote ove varoši.

iѕvor:https://www.facebook.com/groups/976550915744808/permalink/2643894769010406/

Hvala Tomasu na ustupljenim tekstovima!

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!