ВестиИнформације

Сарадња белоруског Молодечна и Ваљева

Делегације белорусуког града Молодечно борави у Ваљеву. Са гостима из Белорусије данас је био и амбасадор ове земље у Србији Њ.Е. Валериј Бриљов.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и његови сарадници  разговарали су са представницима белоруског Молодечна о могућностима сарадње два града, у којима живи сличан број, око 100.000 становника.

„Ја сам други пут у вашем граду и морам признати да ми се јако допада. Такође сам одушевљен и разговором који смо водили са челницима града Ваљева. Верујем и имам наду да ћемо наћи заједничке правце на  којима ћемо заједнички радити. Конкретан резултат ће уследити када ваша делегација дође у посету Белорусији“, истакао је амбасадор Белорусије Њ.Е. Валериј Бриљов.

„Хтео бих да се захвалим руководству града Ваљева за гостропримство на које смо овде наишли и да изразим наду да ће овај данашњи сусрет бити добар почетак за сарадњу између наших градова“, изјавио је Алексеј Ромањук, заменик председника Извршног одбора округа Молодечно и шеф Одељења за пољопривреду и прехрамбене производе.

„Данашњи сусрет делегације града Молодечно и Ваљева био је не само потврда пријатељства народа Србије и Белорусије, већ и пут ка остварењу нове сарадње између два града, како у привредном тако и у спортском смислу. Састанак који смо имали био је изузетно креативан и договорили смо се да следећи сусрет буде не само потврда о привредној сарадњи већ потврда о збратимљењу два пријатељска града“, рекао је заменик градоначелника др Зоран Живковић.

„Степен развоја Белорусије није довољно познат ни у Србији, ни у Ваљеву. То је једна развијена индустријска земља, имају изузетно развијену машинску производњу. Многе машине ми купујемо на Зпаду по много скупљим и неповољнијим условима, него што би могли да их купимо у Белорусији. Са друге стране, показали су интересовање за производе из Ваљева, конкретно за кајмак, воће и друге производе који су овде присутни. Амбасадор нам је ставио примедбу да не чекамо званичан документ о сарадњи, него да одмах почнемо са међусобним информисањем о могућностима привредне сарадње Белорусије, Ваљева и Србије.  Наша обавеза је да у најкраћем року представимо који су производи могући да се извозе у Белорусију и који део поизводње они могу да пласирају овде у Ваљеву“, рекао је Милорад Илић, председник Скупштине Ваљева.

Поред Алексеја Ромањука, у Ваљеву су боравили Олга Тиханович, шефица Одељења за физичку културу, спорт и туризам и Игор Грибовски, директор Агропројектне агенције „Лебедово Агрофирм“ РУП „Минскенерго“.

Uspon
Back to top button