Вести

Најава Приштине о укидању платног промета доводи у питање дијалог

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је најава Приштине о могућем укидању платног промета са централном Србијом, као и  забрани употребе динара и потенцијалног упада у „Поштанску штедионицу”, у овом тренутку један од кључних проблема не само у даљем процесу нормализације односа између Београда и Приштине, већ уопште за постојање било каквог дијалога.

Брнабић је у изјави за Телевизију „Прва” истакла да, уколико се доводе у питање такве ствари као што је укидање платног промета и динара, онда заиста премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти ставља све карте на то да нема више било каквог дијалога.

Она је указала на то да је Курти проузроковао комплетан егзодус српског, али и албанског народа са Косова и Метохије, што довољно говори о томе колико он није добар за Србе, а ни за Албанце.

Наше је да чувамо мир и стабилност, али и интересе српског народа на Косову и Метохији, поручила је премијерка.

Брнабић се осврнула и на боравак председника Србије Александра Вучића у Давосу и учешће на Светском економском форуму, рекавши да је то једна од најважнијих ствари у првом кварталу за Србију.

Многобројни састанци важни су из три аспекта – први је свакако политички, други је економски, а трећи је модернизација, дигитализација и употреба вештачке интелигенције, објаснила је председница Владе.

Према њеним речима, наша земља је у тој области добро позиционирана, те да је једна од 29 држава на свету којe учествују у глобалном партнерству за вештачку интелигенцију.

Ми у оквиру Форума у Давосу учествујемо на панелу о вештачкој интелигенцији, а етичке смернице за употребу вештачке интелигенције које је усвојила Влада Србије користе се као једна од основа за разговор о етичкој употреби вештачке интелигенције на том скупу, подвукла је Брнабић.

Она је напоменула да је синоћ, на маргинама Светског економског форума, председник Вучић имао добар разговор са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О’ Брајаном.

Увек је добро да имамо отворене разговоре са партнерима из САД, а моје уверење је, како је истакла, да САД имају интерес да у овом региону буде стабилност, да није потребан било какав конфликт или назнака неког новог конфликта на европском континенту.

Према њеним речима, то је оно што апсолутно није потребно ни нама, јер су мир и стабилност у нашем националном интересу, будући да Србија постиже веома добре економске резултате у смислу животног стандарда.

Uspon
Back to top button