Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Privreda

80 GODINA KRUŠIKA

Povodom 80 godina od osnivanja HK „Krušik” a.d. održana je Svečana akademija u Centru za kulturu Valjevo. Proslavi su prisustvovali zvaničnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije, Privredne komore Srbije, Srpske pravoslavne crkve , Grada Valjeva, kolege iz Odbrambene industrije Srbije i ostali poslovni saradnici.
Svečanost je otvorena himnom Republike Srbije u izvođenju Dečjeg crkvenog hora „Hadži Ruvim“.
Direktor HK „Krušik“, Vladan Lukić, pozdravio je prisutne goste i čestitao zaposlenima značajan jubilej.
„U godini u kojoj HK Krušik obeležava značajan jubilej, privilegija je ali i odgovornost biti na čelu jedne ovakve korporacije iza koje je osam decenija ispunjenih stvaralačkim radom, istrajnošću i zalaganjem. Davne 1939. godine na sadašnjoj lokaciji je počela sa radom fabrika koja se tada se zvala „Vistad“. Po završetku Drugog svetskog rata ponovo počinje sa radom ali pod drugim imenom, datom po obližnjem brdu iznad Valjeva – Krušik.
Osam decenija dugoj tradiciji Krušik je, prolazeći kroz razne faze razvoja društva i potreba tržišta, prilagođavao i svoj proizvodni program. Šezdesetih godina prošlog veka počeo je razvoj raketnog naoružanja, čime je fabrika podignuta na visok tehnološki nivo, ali raspad SFRJ onemogućio je dalji razvoj. Devedesete su bile veoma teške. Raspad države se itekako odrazio na uposlenost fabrike. Preživljavalo se ali bez ozbiljnih poslova. Usledilo je osipanje kadrova. Pokušavali smo da nađemo alternativne progarme ali su očekivani rezultati ipak izostali. Verovali smo u sebe i nadali se izlasku iz krize. Ta vera se nije ugušila ni nakon katastrofalnih razaranja koja smo pretrpeli nekoliko godina kasnije, 1999. kada je uništeno oko 92% proizvodnih objekata, magacina i infrastrukture. Zahvaljujući spremnosti, požrtvovanju i zalaganju zaposlenih, najveći deo opreme, alata, mašina je u toku bombardovanja izvučen iz fabrike. Izvučene mašine su postavljene u i oko Valjeva. Uspeli smo da odgovorimo potrebama države i da u tim vanrednim okolnostima, budemo na visini zadatka“, rekao je direktor Lukić.
On je naglasio da je ponovni početak u razrušenoj fabrici bio vrlo složen. Proizvodnja se obavljala zahvaljujući znanju i požrtvovanju radnika koji su radili i u improvizovanim uslovima.
„Rastao je optimizam ali je malo ljudi, videvši nivo razaranja verovalo se da će se Krušik podići, a i najveći optimisti nisu mogli naslutiti da će 2017., a zatim i 2018. ostvariti najveću realizaciju u dosadašnjem radu.
Sredinom 2014. počinje prva obnova fabrike. Najpre se gradi objekat za proizvodnju komora nevođenih raketa. Nakon toga počela je gradnja objekta za proizvodnju bokser kapisli za streljačko naoružanje, koji je završen i opremljen najsavremenijom linijom za proizvodnju ove vrste kapisli. U toku su završni radovi na objektima za sintezu eksploziva i pripremu smeša, a vrlo brzo počeće i probna proizvodnja, a zatim i serijska. Pored ovih objekata krenulo se u izgradnju i ostalih neophodnih objekata koje naša proizvodnja zahteva sa ciljem da nam proizvodnja bude što bezbednija i uz primenu savremenih tehnologija.
Osvojeni su novi proizvodi: nevođene rakete u kalibru 80 mm, 107 mm, 122 mm i 128 mm, nove vrste upaljača za minobacačke i raketne projektile, bojeva glava vođene rakete Maljutka je unapređena i ima probojnost preko 800 mm.
Preuzeli smo i program akumulatora, spasili ga od gašenja i pokrenuli proizvodnju. Krušik je krupnim koracima krenuo napred i počinje da dobija obrise savremene fabrike koja ide u korak sa vremenom i obezbeđuje sigurnu budućnost kako za zaposlene tako i za dobrobit šire društvene zajednice. Uloženo je i ulaže se u savremenu opremu, uređaje, IT opremu, programe, kadrove. Proizvodnja je u stalnom usponu. Verujemo u sebe i smatramo da će u skorijoj budućnosti, naravno i uz pomoć države, Krušik biti i ostati kompanija na ponos zaposlenima, gradu Valjevu a i državi Srbiji, istakao je Lukić.
„Povećali smo broj radnika blizu tri puta, sa 1100 krajem 2013. na 3225 koliko imamo danas. Fabrika se podmlađuje. Primamo mlade ljude pune entuzijazma i znanja koji treba da budu budućnost fabrike. Mnogi od njih su počeli da obavljaju i najsloženije zadatke. Možemo se ponositi fabrikom u kojoj je u proteklih osam decenija radilo više desetina hiljada ljudi koji su stvarali i razvijali fabriku i ostavili je i za buduće generacije koje treba da nastave dalji razvoj i napredak“, zaključio je direktor Lukić.
Ispred Ministarstva odbrane Republike Srbije, Svečanoj akademiji povodom 80 godina HK Krušik, prisustvovali su dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse i Aleksandar Živković, državni sekretar Ministarstva odbrane koji je u ime ministra Vulina čestitao jubilej, pri tome istakavši da je HK Krušik, na osnovu rezultata rada iz prethodnog perioda, jedno od najznačajnijih privrednih društava iz grupacije namenske industrije.
Predstavljate i simbol Srbije zato što ste kroz 80 godina postojanja, bez obzira na sva razaranja, uključujući i NATO agresiju na SR Jugoslaviju 1999. i nekoliko godina sankcija, pre svega opstali, a onda postali još jači, istrajniji, i to pre svega zahvaljujući vašim radnicima i rukovodstvu, njihovom radu, ali i velikoj podršci koju je pružila Republika Srbija. U skladu sa tim, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije sa Vojno-tehničkim institutom, Vojnom kontrolom kvaliteta, Tehničkim opitnim centrom, Remontnim zavodom i drugim kapacitetima, podržava, i ubuduće će, kroz realizaciju zajedničkih razvojnih projekata, održavati povećanje kvaliteta i kvantiteta vaše proizvodnje, koje su od strategijskog značaja, ne samo za razvoj novih operativnih sposobnosti Vojske Srbije, već za celokupni sistem odbrane Republike Srbije. Dakle, kao što svi znamo, ne može biti mirnog, bezbednog i stabilnog razvoja države i društva bez jakog sistema odbrene”, istakao je u svom govoru državni sekretar Aleksandar Živković.
Generalni direktor HK Krušik Vladan Lukić uručio je priznanja zaslužnim privrednim subjektima i pojedincima. Dobitnici zahvalnice sa plaketom su “Prva iskra” a.d. Barič i “Milan Blagojević – Namenska” a.d. Lučani, kao i pojedinci Gordan Milosavljević, Milomir Stanimirović, Dragan Lekić, Milan Matić, Milan Jovanović, Danica Veličković, Dragan Đorđević, Živka Terzić, Vlastimir Žurkić i Veljko Petrović.
Krušiku je dodeljeno priznanje Privredne komore Srbije za ostvarene rezultate. Nagradu je u ime PKS uručio direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac.
Prikazan je film o 80 godina života i rada Krušika. Naša poznata glumice Katarina Vićentijević govorila je pesmu “Tražim pomilovanje” Desanke Maksimović, a upečatljivu izvedbu imao je i ansambl “Flautisimo”, sastavljen od učenica odseka flaute ovdašnje osnovne i srednje Muzičke škole “Živorad Grbić”. Obeležavanje jubileja krunisano je nastupom višestruko nagrađivanog KUD “Krušik”, osnovanog 1947. godine pod okriljem fabrike, a čiji su, mladi i poletni članovi pevačkog društva, orkestra i folklorne sekcije, izveli koreografije “Valjevska podvala” i “Šopske igre”.
JUBILEJ_80_1
JUBILEJ_80_2A
JUBILEJ_80_3A
JUBILEJ_80_4
JUBILEJ_80_5
JUBILEJ_80_6

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!