ВестиИнформацијеПривреда

ЕУ ПРО представља позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

U okviru razvojnog programa EU PRO koji je održan danas u 11:00 časova u Velikoj sali Skupštine grada predstavljena je informativna sesija o javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima. Evropska unija opredelila je 4,5 miliona evra, kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije. Program se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave.

Cilj informativne sesije je da se zainteresovani preduzetnici i preduzetnice upoznaju sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijumima za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja.

Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća, istakla je da su preduzetnici pozvani da predstave svoju poslovnu ideju za unapređenje poslovanja i uticaj koje njihovo preduzeće ima na širu zajednicu.

„ Danas predstavljamo javni poziv za dodelu besprovatnih sredstava za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, primarno za nabavku opreme. Ono što je važno da se kaže jeste to da mi ovim pozivom ciljamo na mlada preduzeća, registrovana između 2013. i 2017. godine koja su u takozvanom drugom investicionom ciklusu i još uvek nemaju povoljnije prilike da dođu do sredstava iz banaka. Cilj poziva jeste da se unaprede postojeći proizvodi, da se uloži u proizvodnju novih proizvoda, u proizvode sa višom dodatnom vrednošću i važno je to da je ovaj poziv ograničen na preduzeća koja se primarno bave proizvodnjom ili nekim uslugama koje kao rezultat imaju proizvod, kao na primer IT sektor. Takođe cilj ovog programa je da se otvore nova radna mesta, da se podrži konkurentnost privrede u loklanim samoupravama u kojima se program sprovodi,“ dodala je Olivera.

Kriterijumi na osnovu kojih će biti doneta odluka o tome ko će dobiti bespovratna sredstva za nabavku opreme  i uvođenje komplementarnih usluga su poslovna ideja, aplikacioni formular u modelu biznis plana, održivost poslovne ideje i njena usaglašenost sa ciljevima programa i uticaj na širu zajednicu. Poziv je otvoren do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u  99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružanjem IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Sredstva koja su opredeljena kroz program EU PRO su do 20 000 evra za preduzeća koja su registrovana 2016. i 2017. godine i do 50 000 evra za preduzeća koja su registrovana od 2013. do 2015. godine. Učešće korisnika u realizaciji troškova iznosi 20% za preduzeća registrovana 2016. i 2017. godine i 30% od ukupne vrednosti projekta za preduzeća registrovana od 2013. do 2015. godine.

Projekti odabrani putem javnih poziva će se u najvećoj meri sprovoditi u skladu sa metodologijom dodele bespovratnih sredstava. Na ovaj način korisnici sredstava imaju punu kontrolu nad realizacijom projekta, dok UNOPS prati sprovođenje i pruža tehničku podršku.

Uspon
Back to top button