Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Akcija sadnje drveća u parku Vidrak

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije „SRBATOM“, u saradnji sa gradom Valjevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Valjevu, u okviru projekta „Zelena Srbija“.

U okviru ove akcije, u parku Vidrak danas je zasađeno 20 sadnica javora i lipe.

„Zadovoljstvo mi je ispred grada Valjeva da pozdravim predstavnike Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koji su nosioci projekta „Zelena Srbija“, u saradnji sa Color Media Communications. Ovo je već druga akcija kod nas u Valjevu. Prošle godine smo posadili sadnice crnog bora na Divčibarama, danas se sade nove sandice lipe i javora. Cilj svega je pošumljavanje i ozelenjavanje svih lokalnih samouprava u našoj Republici, tako da „Agrorazvoj“ i Grad Valjevo podržavaju ovu akciju. Znate i sami da smo mi uspeli samo u toku ove godine da posadimo 173 stabla novih sadnica u park šumi Pećina, tako da sve akcije koje su vezane za pošumljavanje i ozelenjavanje našeg grada, mi apsolutno podržavamo“, poručio je Dragutin Kuzmanović, direktor „Agrorazvoja“.

U okviru projekta, koji se već sprovodi tri godine, sadnja drveća se organizuje u deset gradova i opština Srbije na godišnjem nivou, a Valjevo je 29. Grad po redu koji se priključio projektu.

„Ono što jeste fantastično je da su lokalne samouprave prepoznale ovakvu vrstu akcije kao nešto što je idealno da promovišu ono što je nama zapostavljeno, a to je da se pobrinemo i za zelenilo i prirodu koja nas okružuje. Želja naša je da ovaj projekat nastavimo dalje da sprovodimo, s obzirom na to da imamo velika interesovanja i drugih gradova po Srbiji. Zahvaljujemo još jednom gradu Valjevu na ovoj prilici da budemo ovde i nadam se najboljoj mogućoj saradnji u narednom periodu i da ova stvar zaista zaživi na pravi mogući način“, rekao je Peđa Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije „Srbatom“ .

Iz „Agrorazvoja“ su objasnili zbog čega su zasađene sadnice javora i lipe i poželeli nastavak dobre saradnje sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

„Mi smo sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije dogovorili određenu vrstu autohtonih lišćara, školovanih sadnica i to su sadnice lipe, koje su svojim dimenzijama i svojom morfologijom stvarno kvalitetne, kao i dekorativne sadnice javora, koje imaju i dekorativnu krošnju i boju lišća. Nadamo se nastavku saradnje i još većem broju sadnica od ovih ovde trenutno koje smo posadili, a njih je 20“, naglasio je Đorđe Čolić iz „Agrorazvoja“.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, a podršku akciji sadnje drveća u Valjevu pružila je Ambasada Maroka u Srbiji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!