Вести

Analitičari: Upad jedinica ROSU – drska provokacija

Upad jedinica ROSU na sever Kosova i šetnja Hašima Tačija po Gazivodama predstavlja drsku provokaciju sa ciljem da se unese nemir među tamošnje Srbe, izazove nestabilnost i eventualno sukobi širih razmera, ocenjuju analitičari za Studio B. Oni smatraju da je glavni krivac za jučerašnji incident Brisel, koji je, kako smatraju, Albancima dao zeleno svetlo da izazivaju nemire.

Analitičari kažu da je reakcija Beograda bila primerena i oštra i da je Albancima jasno stavljeno do znanja da naša zemlja neće dozvoliti novo stradanje Srba.

Upad ROSU na sever Kosova nastavak je politike kreiranja nepoverenja kojom želi da se izazove panika kod tamošnjih Srba, smatraju analitičari. Oni kažu da to jasno pokazuje da Albanci ne žele da budu partner u pregovorima Beogradu, već da žele da ga isprovociraju, a istovremeno, da ne odustaju od severa Kosova. Ipak, za incident na Gazivodama analitičari krive isključivo Brisel za koji kažu da je dao zeleno svetlo Albancima da prave incidente.

Upad ROSU na sever Kosova predstavlja ozbiljno kršenje Briselskog sporazuma, a upadljivo odsustvo reakcije Brisela koji nije taj čin osudio govori da je na taj način stavio do znanja Beogradu da nije spreman da mu da bilo kakve ustupke, smatraju analitičari. To šalje vrlo ružnu sliku o EU, tim pre što Brisel želi da jednog dana ceo region bude u toj organizaciji, kažu.

Upad ROSU ne može se smatrati običnom provokacijom, jer to nisu obične policijske snage, već su njihovi pripadnici prošli NATO obuku s njihovim vojnicima na poligonu Krivolak i spremaju se za buduću Vojsku Kosova. Analitičari ističu da oni nisu imali dovoljno ljudstva da sačuvaju zauzete objekte, te da je to ipak, samo provokacija, na koju je, kako ističu, Srbija adekvatno odgovorila.

Jučerašnji dogadjaji na Gazivodama pokazali su koliko je zamrznuti konflikt, za koji se zalažu Djilas, Jeremić i Obradovi, pogrešno i dugoročno jako štetno rešenje za Srbiju, poručuju Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije  i Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS-a.

Incident na Gazivodama, kada se srpsko stanovništvo mobilisalo jasno stavivši do znanja Albancima da je sever  crvena linija, pokazuje koliko je krhki mir u našem regionu, jer je svaka varnica mogla da zapali novi balkanski požar, upozoravaju analitičari i dodaju da je, uz to, jako zabrinjavajuće odsustvo reakcije Brisela.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/01/analiticari-upad-jedinica-rosu-drska-provokacija/

Uspon
Back to top button