Вести

Antić: Očekuje se stabilna grejna sezona

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio da neće biti povećanja cene električne energije u narednom periodu, kao i da je snabdevanje ključnim energentima u zemlji stabilno, pa se očekuje i stabilna grejna sezona. Najavio je i da će toplane od 1. oktobra početi s toplim probama, ako bude hladnije vreme.

„Kada je u pitanju snabdevanje svim ključnim energentima, ono će biti apslolutno stabilno i svi energenti su obezbeđeni i ima ih na tržištu i očekujemo jednu stabilnu grejnu sezonu“, rekao je Antić gostujući na TV Prva.

On je rekao da će toplane u Srbiji reagovati u skladu sa svojim odlukama i da će u velikim gradovima od 1. oktobra početi tople probe.

Upitan o ceni električne energije i zahtevima MMF-a, on je rekao da Srbija „brani cenu električne energije dobrim poslovnim rezultatima Elektroprivrede Srbije i time što ima zahvalan energetski miks u proizvodnji energije, odnosno Ðerdap 1 i 2 kao snažne proizvođače iz hidroptencijala“.

„Elektroprivreda posluje pozitivno, i iako predstavnici međunarodnih finansijskih institucija nisu srećni što je cena električne energije najniža u Evropi, oni razumeju da je pozicija Vlade vrlo odgovorna po tom pitanju i da mora da bude prilagođena socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji. Kako se ona bude popravljala, nijansiraće se i cena“, rekao je ministar.

Kako je rekao, MMF je pre tri-četiri godine imao snažnu poziciju za povećanje cene struje, a sada to pitanje više nije u prvom redu prioriteta.

Cenovna politika kada je u pitanju struja posledica je ukupne ekonomske situcije u zemlji i mora postojati razumna mera da bi ljudi mogli da plačaju račune, ističe Antić.

Kako je kazao, trenutno je u Srbiji naplata za utrošenu električnu energiju na visokom nivou.

Ministar je rekao da će „u nekom periodu sigurno doći i do pomeranja cena gasa“

budući da postoji trend rasta cene nafte na svetskom nivou, ali da to neće biti ništa dramaticno.

„U nekom periodu će sigurno doći do pomeranja cena gasa, i nekih nijansiranja u odnosu na cenu nafte, ali neće biti ništa dramatično u ovom periodu do kraja godine“, rekao je Antić.

Kada je u pitanju povećanje cene grejanja, Antić je istakao da je to u nadležnosti lokalnih samouprava i da „svi tonovi koji dolaze idu u pravcu da se to ne očekuje“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/28/antic-ocekuje-se-stabilna-grejna-sezona/

Uspon
Back to top button