Вести

Dve fabrike u Nišu počinju sa radom

U Nišu danas i sutra svoje pogone otvaraju dve fabrike: austrijski „Cumtobel“ i filipinski IMI. Reč je o investicijama od oko 60 miliona evra, a u tim fabrikama biće posla za više od 2.300 radnika. Otvaranju fabrika prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tačno godinu dana od postavljanja kamena temeljca, u Nišu počinje sa radom fabrika austrijske kompanije „Cumtobel“. Na više od 40.000 kvadrata proizvodiće se najmodernija rasveta.

U „Cumtobelu“ sada radi 260 radnika, a ukupno će biti posla za 1.100 ljudi.

„Cumtobel“ za koji kažu da je „Mercedes“ u oblasti pametne rasvete, u Nišu će proizvoditi sijalice i komponente. „Cumtobel“ je u izgradnju ove fabrike uložio oko 30 miliona evra.

Nedaleko odatle, u fabrici filipinske kompanije IMI proizvodiće se elektronske auto-komponente. Posla ima za 1.250 radnika, od toga 500 inženjera.

„Mi smo velika kompanija i planiramo da pored ljudi koje zaposlimo, angažujemo i lokalne dobavljače i kooperante, tako da će za vaše ljude biti dosta posla“, ističe poslovni menadžer IMI Radoslav Georgijev.

Ovo je šesta fabrika koja se u Nišu otvara za dve godine. Zbog toga je broj nezaposlenih smanjen za skoro trećinu u odnosu na 2015. godinu.

„U ove dve kompanije ima posla za blizu 600 inženjera. To je jako značajno i to su mere koje preduzimaju Vlada i država kako bi sačuvali one ljude koji su nam decenijama unazad odlazili iz našeg grada i naše zemlje“, ukazao je gradonačenik Niša Darko Bulatović.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je da se često paralelno sa investicijama radi na opremanju i unapređenju infrastrukture, što je bilo i u ovom slučaju.

U investicionoj zoni Istok, spremna je infrastruktura za još dve fabrike, ali i komercijalne sadržaje, koji bi u Niš mogli privuku investicije i do 100 miliona evra.

https://info24.rs/2018/09/28/dve-fabrike-u-nisu-pocinju-sa-radom/

Uspon
Back to top button