Вести

Beograd dečja prestonica Evrope od 2.do 5.oktobra

Tradicionalni međunarodni susret dece, “Radost Evrope”, biće održan 49. put po redu od 2. do 5. oktobra u Beogradu, i u tom periodu glavni grad Srbije će još jednom postati dečja prestonica Starog kontinenta.

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra i Gradske uprave grada Beograda, pod sloganom “Nek planeta blista”, posvećena je zaštiti životne sredine, što je jedna od prioritetnih tema koja povezuje decu celog sveta, razvijajući kod njih ekološku svest i odgovornost prema planeti Zemlji i njenim resursima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Beogradu, za koju će naredne godine, povodom jubilarne 50. godine održavanja, biti izdvojena još veća finansijska sredstva, kako bi se omogućilo da ona bude još spektakularnija.

Ove godine je u manifestaciju, na kojoj se, kako je rekao, radi čitave godine, grad Beograd uložio više od osam miliona dinara.

Naveo je i da se početna ideja o boravku dece u privatnim kućama pokazala kao izuzetno uspešna, jer su se mnoga prijateljstva očuvala do današnjih dana.

“Danas je Beograd kao što je bio i pre 49 godina – dečja prestonica Evrope”, izjavio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić je rekla da je ove godine grad Beograd izdvojio tri miliona dinara više nego prošle godine, i da će za jubilarnu manifestaciju naredne godine biti izdvojena još veća sredstva.

“Ova manifestacija napreduje iz godine u godinu, sve je kvalitetnija, a ove godine ćemo imati decu iz 18 gostujućih zemalja”, rekla je Jevtić.

Pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra (DKC) Leontina Vukomanović je istakla da je ova manifestacija obeležje Beograda i da je tradicija koju DKC neguje već 50 godina vrlo značajna za prepoznavanje Beograda u svetu, jer “deca kao osnov druženja i prijateljstva jesu naše najveće blago”.

U programu manifestacije učestvuju deca iz 18 zemalja uzrasta od sedam do 14 godina koju će ugostiti domaćini – učenici iz 17 beogradskih osnovnih škola.

Boraveći u domovima svojih vršnjaka i učestvujući u svim programima manifestacije, deca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave trajna prijateljstva.

DKC je priredio zanimljv program koji će omogućiti deci da se druže kroz igru, muziku i pes.

Zemlje učesnice predstaviće se na karnevalu u centru grada, na koncertima “Susreti prijateljstva” u DKC, kroz izložbu Međunarodnog likovnog konkursa, sportsko-rekreativni program na Adi Ciganliji i na svečanom koncertu u Sava centru.

Svečano otvaranje manifestacije počeće karnevalom i defileom učesnika od Trga Republike do spomenika “Pobednik” na Kalemegdanu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/26/beograd-decja-prestonica-evrope-od-2-do-5-oktobra/

Uspon
Back to top button