Вести

Beograd obeležava 100 godina od oslobođenja u Prvom sv.ratu

U Beogradu se nizom događaja obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, a u 20:00 sati biće održana svečana akademija u Sava centru kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U školama će prvi čas biti posvećen ovoj temi, a na Novom groblju na Spomen-kostrurnici branilaca Beograda biće održan pomen i položeno cveće.

Zatim će na platou ispred Skupštne grada biti priređen scensko-muzički spektakl „Beogradske sene“.

Nakon toga u holu Starog dvora biće otvorena izložba Ambasade Francuske, a Arhiv grada Beograda otvoriće izložbu posvećenu oslobađanju u Prvom svetskom ratu. „Sutra će prvi čas u školama biti posvećen oslobađanju Beograda u Prvom svetskom ratu, jer je važno da deca dobiju pravu informaciju i da neguju patriotski duh prema državi, ali i da shvate koliko je vredna i važna sloboda“, rekao je u sredu pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B. Podsetio je da je Grad ove godine prvi put vezao dva važna datuma iz istorije našeg grada, jer je, kaže, važno setiti se heroja koji su oslobađali naš grad 1944. godine, a posebno 1918. godine, jer ove godine ceo svet slavi veliki jubilej, stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Ovogodišnji program osmišljen je tako da bismo se odužili i saveznicima, pa traje od 19. oktobra do 1. novembra, naveo je Mladenović.

Juče je održan omaž velikom čoveku Janisu Janulisu, Grku sa Krfa, koji je svoje imanje posvetio i ostavio srpskoj vojsci. On je dobio ulicu na Voždovcu i to je bila jednoglasna odluka na sednici Skupštine grada“. Podsetio je da je u utorak u Lazarevcu položen venac na Spomenik srpskom ratniku, na mestu gde je vođena Kolubarska bitka, a da je dan ranije u Mladenovcu položen venac na spomen-česmu posvećenu britanskim bolničarkama, koje su negovale srpske ratnike.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/01/beograd-obelezava-100-godina-od-oslobodenja-u-prvom-sv-ratu/

Uspon
Back to top button