Вести

„Bir fest” privlači sve više turista u Beograd

U Evropi postoji oko 200 velikih muzičkih festivala, a jedan od svega dva besplatna je beogradski „Bir fest”, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru, na kojoj je najavljeno da ovogodišnji Beogradski festival piva traje od 15. do 19. avgusta.

Vesić je istakao da Grad Beograd tokom svih godina trajanja podržava festival i dodao da je grad  izdvojio i novčanu pomoć, što će postati praksa za naredne godine.

– „Bir fest” je najmasovniji festival u Srbiji i Beogradu. Ponosni smo na sve što su ljudi iz organizacije festivala postigli za 16 godina. Od sledeće godine će se uključiti i Vlada Republike Srbije, koja je takođe prepoznala značaj ove manifestacije. „Bir fest” je za Grad Beograd važan prevashodno zbog turizma, a dokaz da Beograd na neki način živi od turizma je činjenica da je ekonomija grada u prošloj godini od ove privredne grane zaradila 800 miliona evra. Od te svote, prošlogodišnji „Bir fest” je doneo zaradu od šest miliona evra – rekao je Vesić.

On je otkrio da su svi smeštajni kapaciteti u gradu popunjeni, što potvrđuje tvrdnju da je pred nama najznačajnija regionalna manifestacija u ovom trenutku.

– „Bir fest” je za grad važan i zbog pozitivnog imidža Beograda, a ne bi trebalo zaboraviti ni afirmaciju rokenrola kao „prave” i kvalitetne muzike.  Osim toga, bendovi koji nastupaju imaju priliku da sviraju pred izuzetno velikim brojem posetilaca, što u današnje vreme nije čest slučaj. Organizatorima želim puno sreće, a Beograđane i goste našeg grada pozivam da posete „Bir fest” tokom tri dana trajanja festivala. „Bir fest” je brend Beograda, a ujedno i dokaz da se i bez previše novca može napraviti veliki uspeh. Zahvalnost dugujemo i svim ljudima koji rade na organizaciji jer čine dobru stvar za grad – zaključio je Vesić.

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da „Bir fest” iz godine u godinu obara rekorde.

– Prostor koji je JKP „Zelenilo – Beograd” uredilo pokušali smo da prilagodimo koncertnom prostoru i zahtevima festivala. Komunalni sistem Grada Beograda uvek stoji na raspolaganju organizatorima velikih događaja koji promovišu prave vrednosti. Festival će i ove godine zadržati etiketu „zelenog”, pa će JKP „Gradska čistoća” postaviti nekoliko reciklažnih ostrva, kao i više od 200 kanti za smeće, a vršiće se i primarna separacija komunalnog otpada – rekao je Glavaš.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je da je „Bir fest” umnogome doprineo promeni imidža Beograda kao turističke destinacije.

– Kada promovišemo Beograd van granica zemlje, možemo da potvrdimo da je u ovom periodu godine „Bir fest” zaštitni znak Beograda kada je interesovanje turista u pitanju. Lista izvođača za ovu godinu je apsolutni pogodak – rekao je Popović.

Producent „Bir festa” Dejan Grastić apostrofirao je sada već čuvenu atmosferu po kojoj je festival prepoznatljiv. On je zahvalio Gradu Beogradu i resornom ministarstvu na pomoći, ali i turističkim organizacijama Beograda i Srbije, koje su, kako je rekao, dale veliki doprinos u promociji „Bir festa”.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević istakao je značaj manifestacionog turizma, rekavši da poslednja istraživanja govore da su festivali jedan od ključnih razloga za odabir turističke destinacije.

https://info24.rs/2018/08/15/bir-fest-privlaci-sve-vise-turista-u-beograd/

Uspon
Back to top button