ВестиПолитика

Brnabić: Evropa predstavlja zbir vrednosti, a ne ćup novca

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Centru za evropske studije u Briselu da za nju Evropa predstavlja zbir vrednosti, a ne ćup novca, te da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije priključivanje EU.

„Članstvo u EU je strateški cilj Srbije. EU za nas nije ćup novca već set vrednosti kojima težimo zbog kvalitetnije života svih naših građana. Srbije ostaje posvećena politici mira i stabilnosti i jačanju saradnje u regionu“, navela je predsednica vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i ekonomskim pokazateljima, ali i da je suočena sa velikim izazovima zbog jednostranih i nepredvidljivih poteza Prištine.

„Mi tražimo mir i stabilnost i rešavanje problema u okvirima postojećih međunarodnih mehanizama“, poručila je Brnabićeva u govoru u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu. Ona je ocenila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih, bez obzira i na evrointegracioni put.

„Predsednik Aleksandar Vučić je bio dovoljno hrabar da otvori ovo pitanje u srpskoj javnosti. To je kompleksno i emotivno pitanje za Srbiju. Nadam se nastavku dijaloga. To je važno za Srbe i Albance, ali i ceo region i nadam se da će razum preovladati“, poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je prvi spoljnopolitički, ali i unutrašnjepolitički cilj Srbije, ulazak u Evropsku uniju.

U govoru u Centru za evropsku politiku, Brnabićeva je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da razumeju izazove sa kojima se suočava EU i da na svom putu pristupanja ne ucenjuju ”klub u koji žele da uđu”, već da uporno rade na ostvarivaju standarda za članstvo.

„Srbija promoviše EU kao familiju zajedničkih vrednosti i mirovni projekat. Mi promovišemo Evropu kao set vrednosti, a ne ćup novca. Politicari su često predstavljali članstvo u EU kao ćup novca i govorili da će sve ce biti dobro čim se uđe u EU. I onda je došlo do razočaranje, jer napredak ne dolazi samo od Evrope“, poručila je premijerka.

Brnabićeva je ocenila da je 2025. godina kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU ”ambiciozan cilj”, koji zahteva svakodnevni naporni rad zemlje koja želi članstvo, ali i da deo napretka na tom putu zavisi i od EU i od zemalja članica.

”Mislim da su reforme same po sebi isto tako važne kao i krajnji cilj – članstvo. A put je ponekad važniji od samog cilja”, kazala je predsednica vlade.

Brnabićeva je naglasila da, ukoliko zemlja nije spremna da uđe u EU, njeno pristupanje može biti gubitnička kombinacija kako za državu, tako i za EU.

”Kada se pridružite EU, građani to moraju da proslave ne zato što ste postali jedna nova zemlja članica, već zato što osećate da ste deo familije kojoj pripadete po principima, standardima, vrednostima”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da su reforme u oblasti ekonomije, javne administracije i vladavine prava najbitnije reforme i ključni stubovi evrointegracionog procesa i naprekta Srbije.

Brnabićeva je navela regionalnu stabilnost kao jedan od najznačajnijih faktora za dalji napredak svih zemalja Zapadnog Balkana.

”Šta god da radite u reformama, bez regionale stabilnosti nema stabilne Srbije ili bilo koje druge zemlje regiona. Zato je regionalna stablilnost drugi spoljnopolitički interes Srbije”, kaže Brnabić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/20/brnabic-evropa-predstavlja-zbir-vrednosti-a-ne-cup-novca/

Uspon
Back to top button