ВестиПолитика

Analitičari: Na našoj strani argumenti, Srbija vodi ozbiljnu politiku

Sve oštrija retorika EU i Brisela na račun poslednjih jednostranih poteza Prištine govori u prilog tome da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine jedino pravo i dugoročno rešenje. Predsednik Vučić u SB UN još jednom dokazao da su na našoj strani argumenti i da Srbija sprovodi ozbiljnu politiku, čuvajući mir i stabilnos u celom regionu, kažu analitičari.

Ocenjuju, da su sada na potezu pre svih Amerika i EU i da one trebaju da izvrše pritisak na Prištinu i spreče da Srbija i ceo Zapadni Balkan postanu taoci nerazumnih poteza, ucena i neozbiljne politike.

Prištinu jedino Amerika i EU mogu da urazume i sada je istorijski trenutak da se Prištini jasno stavi do znanja da ne može  suludim odlukama da ucenjuje  Srbiju  i ceo region Zapadnog Balkana, ocenjuju analitičari i dodaju  da je krajnje vreme  da se Priština okrene ozbiljnoj politici i nastavku dijaloga sa Beogradom.

Glavni urednik Informera Milan Dobromirović kaže da ne postoji jedinstvo ni u SB UN koje pokazuje da  Priština ima sve manje manevarskog prostora da ucenama kupi sebi vreme od svojih sponzora od kojih je do sada za svaku odluku  imali bezrezervnu podršku. Ističe da su ne samo Srbija već ceo region osuđeni na veliku neizvesnost ali da i ona ima određen rok, i da Priština  mora da promeni svoj kurs jer za sve što je do sada pokazala nema argumente i nije ozbiljna politika.

Stiče se utisak da je u ovom trenutku Tači razumniji političar od Haradinaja i da je sa njim jednostavnije razgovarat, koliko god to u ovom trenutku izgledalo nama neverovatno, kaže analitičar Dejan Miletić. Dodaje da je igra dobrog i lošeg policajca već viđena i otuda veliki skepcitizam srpske strane da će ti razgovori dati rezultate. Miletić kaže da je sada mnogo toga na EU  koja bi morala da izvrši dodatne pritiske na Prištinu.

Dobromirović i Miletić kažu da je predsednik Vučić  u SB UN  još jednom argumentovano pokazao  ozbiljnost politike koju Srbija sprovodi i sada je više nego jasno da ucene nisu ključne u pregovorima, već da je neophodno razgovarati i na diplomatski način tražiti kompromisno rešenje,a to je, zaključuju, analitičari jedini pravi način.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/20/analiticari-na-nasoj-strani-argumenti-srbija-vodi-ozbiljnu-politiku/

Uspon
Back to top button