Вести

Čačak: Penzionerki na dug od 22.000 dinara stigla kamata od 123.000

Kada je Radmili R. iz Čačka pre mesec i po stiglo obaveštenje da na osnovni dug za struju od 21.852,74 dinara mora da plati još oko 123.000 dinara kamate i sudske troškove od oko 19.110 dinara, žena nije mogla da se sabere, jer njena ukupna mesečna primanja ne prelaze 17.400 dinara. To znači da narednih godinu dana ne bi trebalo da podiže penziju kako bi izmirila dug.

Živi sama, nema drugih primanja i priznaje da nije mogla da plaća struju, a sada, kada više nema kud, ne zna ni kod koga da se zaduži, jer pozajmicu ne može da vrati. Pretpostavlja da će račun na koji joj se uplaćuje penzija biti blokiran kako bi se od tih primanja naplatio ovaj dug, ali šta ako joj budu uzimali celu penziju? Od čega će da živi, pita se.

U PIO fondu potvrđuju da je ona samo jedan od 22.686 penzionera u Srbiji kojima su primanja blokirana po osnovu rešenja za izvršenje, i to zbog dugova za struju, porez, infostan ili telefon.

Ono što najstarije posebno zanima jeste kako će im se oduzimati od penzije za ovaj dug, ako već imaju neki drugi, po osnovu kredita ili nekog drugog dugovanja.

U PIO fondu kažu da na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno do polovine mesečnog iznosa penzije, ukoliko je reč o minimalnom primanju.

Prema Zakonu o izvršenju, ukoliko je penzija već prethodno opterećena nekim drugim plaćanjem, obustava se sprovodi na razlici od postojećeg zaduženja do dve trećine, odnosno polovine penzije. Ukoliko se, međutim, penzioneru već toliko odbija, onda ne postoji mogućnost sprovođenja obustava po osnovu zaključka izvršitelja.

U tom slučaju, kažu u PIO, filijala ima obavezu da o tome obavesti izvršitelja, a sprovođenje zaključka počeće kada se otplati prethodni dug, odnosno kada se steknu uslovi da se penzioneru odbijaju dve trećine od penzije.

Iznos obustave, obračun kamate na glavni dug, troškovi izvršenja, kao i troškovi izvršitelja, određuju se u rešenju, odnosno zaključku izvršitelja. U penzijskom fondu kažu da za sprovođenje rešenja koja im dostavljaju izvršitelji nije bitno da li su ta rešenja ili zaključke penzioneri prethodno primili ili ne, iako izvršitelji imaju obavezu da im ih dostave. Zato ima i mnogo slučajeva penzionera koji tek kada prime umanjenu penziju saznaju da je rešenje izvršitelja stiglo na naplatu.

Ukoliko postoji bilo kakva primedba na takvo rešenje izvršitelja, oni nemaju osnov da traže pomoć od PIO fonda, već isključivo od onog ko je takvo rešenje doneo – od suda ili izvršitelja.

Tek ukoliko PIO fond dobije novi zaključak izvršitelja ili suda može nešto da promeni, ali nikako to ne može da uradi samo na osnovu pritužbe oštećenog.

U PIO priznaju da svakog meseca fond izda izvršiteljima na hiljade potvrda o visini penzija i uverenja za osiguranike o tome da li su ili nisu u osiguranju. Fond ima obavezu da na zahtev izvršitelja obezbedi pristup podacima o dužniku kojima raspolaže, odnosno za koje vodi evidenciju.

https://infosvetionik.rs/2019/03/19/cacak-penzionerki-na-dug-od-22-000-dinara-stigla-kamata-od-123-000/

Uspon
Back to top button