ВестиКултура

Čačani na 49. „Drainčevim književnim susretima” u Prokuplju

Na književnim susretima koji se u Prokuplju u spomen na pesnika Rada Drainca (1899, Trbunje kod Blaca ‒ 1943, Beograd) održavaju skoro pola veka, u petak, 31. avgusta, književnost kao važan segment autentične i prepoznatljive kulturne baštine Čačka, predstavili su dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku, Olivera Nedeljković, bibliotekar Zavičajnog odeljenja ove ustanove, i književnici Vladan Matijević i Savo Stijepović.

Program naslovljen Književnost gradova, u okviru koga se prokupačkoj publici već tradicionalno predstavljaju književni stvaraoci iz drugih sredina, u ume organizatora otvorio je Dragan Ognjanović, direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac”.

Potom je Olivera Nedeljković govorila o vezama između čačanskog i topličkog kraja uočljivim na stranicama istorije srpske književnosti, istakavši ime književnice Danice Marković, Čačanke koja je bila heroina Topličkog ustanka. Ovom prilikom, predočeno je i da Biblioteka celina Siniše Paunovića koja se čuva u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku, nudi obilje podataka o ključnoj ulozi ovog znamenitog Čačanina u oživljavanju uspomene na Drainca i njegovo žanrovski razuđeno književno delo.

Dr Bogdan Trifunović je prisutnu publiku podsetio na najvažnije kulturne manifestacije čiji je domaćin Čačak, posebnu pažnju posvetišvi dugoj, veoma bogatoj istoriji Disovog proleća i sve obimnijoj i zapaženijoj izdavačkoj delatnosti koja prati pesničke svečanosti posvećene Vladislavu Petkoviću. O književnosti koju stvaraju Čačani danas, a potom i o gradu kao književnoj temi u vlastitom stvaralaštvu, nadahnuto je govorio Vladan Matijević, a na neprocenjivu misiju časopisa „Gradac” i vrednost edicija Alef, Cveće zla, Lađa i drugih izdanja koje uređuje pesnik Branko Kukić, ukazao je Savo Stijepović.

Na kraju zanimljivog i prijatnog književnog susreta, koji je održan u čitaonici Narodne biblioteke „Rade Drainac”, publika je čula odlomke iz književnih dela stvaralaca iz Čačka.

https://infosvetionik.rs/2018/09/03/cacani-na-49-draincevim-knjizevnim-susretima-u-prokuplju/

Uspon
Back to top button