Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiHronika

Čačani uhapšeni zbog falsifikovanja novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije.

U sklopu ovih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi…

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, uhapsili su R.Z. (1979), zaposlenog u Službi za pravne, ekonomsko – finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara u službi.

Ona se sumnjiči da je, u periodu od 1. novembra 2012. do 31. decembra 2016. godine, uzimala robu na administrativne zabrane u 49 različitih pravnih lica, koje je razduživala podnošenjem lažnih obračuna zarada za sebe i više zaposlenih radnika bolnice uvećavajući podatke koji se odnose na iznos zarade.

Na ovaj način sebi je pribavila korist od 2.390.711 dinar, a RFZO-u i zaposlenim radnicima bolnice pričinila štetu u ukupnom iznosu od 3.373.506 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanja do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su S.B. (1994) i L.P. (1994) iz Čačka, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje novca.

Postoje osnovi sumnje da su njih dvojica, 5. juna 2018. godine, stavili u opticaj dve falsifikovane novčanice u apoenu od 100 evra, kojim su platili mobilni telefon.

Takođe, policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi L. P. pronašla i oduzela još jednu falsifikovanu novčanicu u apoenu od 100 evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

https://infosvetionik.rs/2018/07/11/cacani-uhapseni-zbog-falsifikovanja-novca/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!