Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

ČASOPIS AKT PROMOCIJA BROJA 77-78-79 I GODIŠNJA DODELA NAGRADA

U sredu, 25. decembra 2019. godine u 18 časova, u Narodnom muzeju je održana promocija novog (77-78-79) broja časopisa za književnost, umetnost i kulturu AKT, koji izlazi u Valjevu, u kontinuitetu, od 2001. godine. Toga dana su dodeljene i godišnje nagrade časopisa.

XVIkonkurs za kratku priču –  Na konkursu za kratku priču časopisa Akt iz Valjeva prispelo je 187 priča od 72 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Kanade. Prva nagrada pripala je Gordani Smuđi za priču „Čovek koji je suviše glasno disao“; druga nagrada Mariji Bjelici za priču „Neobična priča“ i Maji Tomić za priču „Tišina“; treća nagrada Vladimiru Milojkoviću za priču „Na margini“. Žiri je ravnopravno pohvalio dva pisca: Milicu Nadeždić za priču „Leteći snovi“ i Radosava Milutinovića za priču „Pelivan“.

Na deseti  po redu,  valjevski srednjoškolski literarni konkurs, koji raspisuje časopis Akt, pristiglo je 40 radova, od 22 učenika.  Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ravnopravno nagradi pet učenika: Nemanju Grujičića, IV razred (Valjevska gimnazija), Viktora Lukića, III razred (SMŠ „Živorad Grbić“), Milicu Lukić, III razred (Valjevska gimnazija), Katarinu Pavlović, IV razred (Valjevska gimnazija) i Petra Đurđevića, III razred (SMŠ „Živorad Grbić“). Ovo je još jedan od načina na koji časopis Akt promoviše i podržava stvaralaštvo mladih.

Nagrada „Zlatno slovo“ za najbolju knjigu kratke proze objavljenu na srpskom jeziku između dva konkursa pripala je  Čudnoj knjizi („Albatros plus“, Beograd), Enesa Halilovića.

Novi broj, koji je objavljen na 126 strana, je predstavio mr Dušan Stojković, zamenik glavnog i odgovornog urednika. Broj otvara blok poezije posvećene valjevskom slikaru Miodragu Ćiroviću Ćiri. Broj sadrži i uobičajene rubrike: valjevsku književnost, kratku prozu, strip, likovni život, književnu kritiku, slovenačku poeziju i rubrike posvećene dobitnicima nagrada na konkursima. Časopis sadrži i radove makedonskih autora iz časopisa Sovremenost, kao jedan vid „časopisa u časopisu“, po kome je AKT prepoznatljiv. Knjiga Spontani um, Dimitra Anakijeva objavljena  je u celini u koricama Akt-a.

U prijatnom ambijentu muzeja izložena je i slika Miodrga Ćirovića koja je korišćena za ilustraciju najnovijeg broja.

U programu su učestvovali pored nagrađenih autora i urednika časopisa i brojni autori iz Valjeva, a za muzički deo se pobrinula Mina Čkojić, flautistkinja i profesorka Muzičke škole „Živorad Grbić“.

Zadovoljni posetioci su otišli sa programa sa svojim primerkom časopisa.

Časopis AKT sufinansira Grad Valjevo kroz projekte u kulturi.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!