Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Četiri nova obrazovna profila u srednjim školama

[hr style=”double”]izvor:alo.rs foto:Profimedia.rs[hr style=”double”]

“Spisak svih škola s ponudom obrazovnih profila i brojem predviđenih mesta prvo će đacima dostupan u elektronskoj formi – na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme. Zatim će se naći i u prodaji kao deo “Konkursa za upis u srednju školu2017/18” u štampanom izdanju “Prosvetnog pregleda”, najavio je Pajić u razgovoru za “Politiku”.

Predsednik Komisije za upis u srednje škole je kazao da u četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, spadaju: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

“Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju , operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije”, naveo je Pajić.

On je objasnio da će “ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama koje su u saradnji s privredom za njima izrazile želju, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima”.

“Ono (obrazovni profili) će zaživeti svuda gde je postojala spremnost škola i potreba privrede”, rekao je Pajić.

Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.

Pomoćnik ministra kao posebnu novinu u ponudi smerova za buduće gimazijalce, i to naročito talentovane, koji osim mature polažu i prijemni ispit, najavljuje uvođenje novog obrazovnog programa – za đake s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

“To je smer za darovite učenike za računarstvo i informatiku, kao što su slični smerovi za obdarene za metematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu, a odeljenje čini maksimalno 20 đaka”, objasnio je Pajić.

On je dodao da će novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i infromatiku postojati u deset gimnazija širom Srbije, a biće ukupno 12 odeljenja pošto će u Novom Sadu i Kragujevcu biti po dva takva odeljenja.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!