Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Četvrti rođendan Centra za vantelesnu oplodnju OB Valjevo

Četvrti rođendan najmlađi državni Centar za vantelesnu oplodnju dočekuje sa 203 bebe koje su rođene iz procedura nastalih u protekle četiri godine. Šef odseka za vantelesnu oplodnju dr Branko Budimirović rekao je da Centar raste zajedno sa svojim bebama.

– Za prvih 100 beba o kojima smo pričali prošle godine, bilo nam je neophodno dve godine i četiri meseca svakodnevnog rada. Za drugih sto beba kako smo obećali bilo nam je potrebno godinu dana. To znači da smo radili i više i kvalitetnije, stekli smo iskustvo, uveli nove procedure i naravno to se odrazilo i na rezultat. Ove godine smo prihvatili preko 300 parova sa bračnim sterilitetom. Uradili smo oko 300 aspiracija, preko 40 transfera odmrznutih embriona i više od 80 insemenacija. Kada uzmemo sve ove činjenice u obzir, da smo iako najmlađi i jedini Centar koji radi na nivou Opšte bolnice, sa ponosom mogu da kažem da nismo najmanji jer smo u vrhu po broju procedura – rekao je dr Budimirović, dodajući da je sve veći broj pacijenata koji biraju naš centar, podsećajući da i dalje funkcionišu bez liste čekanja, a da će u budućnosti ipak morati da formiraju listu kako bi odgovorili na brojne zahteve. Dr Budimirović je ovom prilikom podsetio na neophodnost kadrovskog pojačanja i to dva lekara, dva embriologa i još medicinskih sestara. Šef odseka se ovom prilikom zahvalio anonimnim pojedincima koji pomažu Centar, zatim gradu Valjevo, ostalim lokalnim samoupravama, medijima i firmamam koje uvek podržavaju rad i širenje Centra.

Senior embriolog centra Milica Krstivojević navela je planove za uvođenje novih procedura kojima bi se još poboljšao rad i rezultati.

– Reproduktivna medicina svakodnevno napreduje ogromnim koracima i to se u našoj oblasti najpre ogleda u laboratorijskom radu. Naša laboratorija pre četiri godine je bila najbolje opremljena i što se tiče kadra i opreme u zemlji. U odnosu na sam početak i mi smo promenili uslove ali i potrošni materijal u skladu sa globalnim tržištem, a kontinuirano se edukujemo. Sačekaćemo novi zakon i u skladu sa njim uvesti novu proceduru vitrifikaciju jajnih ćelija. Od početka radimo i proces zamrzavanja embriona i to je dosta olakšalo procedure mnogima – navela je Milica Krstivojević dodajući da 203 bebe zapravo predstavljaju 203 nove porodice.

Glavna sestra odseka Mirjana Jovanović navela je podatke koji su radosna statistika do broja 203 koliko je beba rođeno do 4. rođendana.

– 93 bebe su rođene u ovoj godini, a od toga 48 devojčica i 45 dečaka. Beograd je postao bogatiji za 36 beba, Valjevo za 18, Šabac za 12, Užice za šest, Smederevska Palanka za tri. Od ukupnog broja rođenih beba 107 su dečaci, a 96 devojčice – rekla je Jovanovićeva podsećajući na dobar odnos sa parovima koji biraju centar i sa njima svakodnevno održavaju komunikaciju.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!