Вести

CIK: Pobedili Dodik, Džareferović i Komšić

Milorad Dodik je u trci za srpskog člana Predsedništva BiH osvojio najveći broj glasova – 55,15 odsto glasova građana, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije BiH, na osnovu glasova sa 43,42 odsto biračkih mesta.

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH najviše glasova osvojio je kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,97 odsto glasova dok je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsedništva osvojio više od 49 odsto od prebrojanih broja glasova.

Predsednik Centralne izborne komisije Branko Petrić rekao je da zvanični podaci pokazuju da je odziv birača na nivou BiH bio 53,36 odsto, dok je u Republici Srpskoj bio nešto veći – preko 57 odsto.

Iza Džaferovića je kandidat SDP-a Denis Bećirović s 33,40 odsto, dok je na trećem mestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončicj s 12,35 odsto glasova.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 odsto glasova, Senad Šepić 6,13 odsto te Amer Jerlagić 1,59 odsto.

U trci za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda, iza Komšića je Dragan Čovic sa osvojenih 38,66 odsto glasova.

Kandidatkinja HDZ-a 1990 Dijana Zelenika osvojila je 6,92 ošto glasova, dok je kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio 3,23 odsto, a Jerko Ivanković Lijanović 1,72 odsto.

Dodik je rekao da će se zalagati da „pozicija Srpske bude broj jedan u BiH“.

Pobedu na izborima za predsednika RS proglasila Željka Cvijanović. Navela je da ima 30.000 glasova više od drugoplasiranog Vukote Govdarice, prenosi RTRS.

Dodik je u obraćanju javnosti rekao da je neposredno pre toga razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je čestitao na izbornoj pobedi.

„Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate“, rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

„I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede“, rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

„Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda I pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH“, kazao je Dodik.

Kazao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, „BiH možda i može ostvariti napredak“.

Radiće, najavio je, da će raditi na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/08/cik-pobedili-dodik-dzareferovic-i-komsic/

Uspon
Back to top button