ВестиПолитикаХроника

Да ли су насилници људи или дивље животиње!?

У прошлој години 35 жена у Србији изгубило је живот као жртве породичног насиља. Те су жене дуго трпеле насиље, тражиле су помоћ, али њихов вапај није имао ко да препозна.

Иначе насиље у Србији постаје све бруталније. Догађају се случајеви убиства па самоубиства, деца остају без породице и без родитељске бриге. На старе и немоћне људе гледа се често с презиром. Вршњачко насиље у школама је у порасту. Вршњачко насиље је у порасту и у Ваљеву. Туче су почеле да организују и девојчице и да учествују у њима.

nismoljudi1800x600

Све ово је рекла Сузана Пауновић, потпредседница СДПС-а, државни секретар у Министарству правосуђа, која се више од 20 година бави социјалном заштитом.

Шта жене жртве насиља имају као излаз? Сузана Пауновић каже када се жртве насиља обрате полицији, каже им се да иду кући, да се смире а да ће се све некако средити. Када се обрате центру за социјални рад, каже им се да иду кући а да ће се с њиховим мужем разговарати. Неопходно је пооштрити казне за насилнике које су до сада биле благе, неопходно га је одмах иселити из куће, што је предвиђено новим законом; насиље треба одмах пријавити. Уз јачање казнене политике, жртве насиља морају да имају предност приликом запошљавања, а да се њиховој деци пружи сва потребна помоћ у школовању. Друштво мора, као што је то учињено и са трибине у Ваљеву, да пошаље одлучну поруку да насиље ни у размерама једног шамара није прихватљиво. Јер, после првог шамара долази други и трећи, масница испод ока, убоји по телу и на крају нема једног људског живота.

nasilje nad zenama20162

Откуда се код нас успоставило насиље овако забрињавајућих размера? Сузана Пауновић узроке налази у поремећеном систему вредности током деведесетих година, када су криминалци са златним ланцима и турбо фолк певачице наметнути као прихватљиви узори младим људима. Тада су нас савладали насиље и кич и сада трпимо последице.

Ако је тако, а добрим делом свакако јесте, онда би и оздрављење требало тражити у реафирмисању скрајнутих вредности као што су: пристојност, уважавање других, солидарност, поштовање закона, праведност, подједнаке шансе за све. Ту би се требало сетити и Цркве, па  замолити њене представнике да помогмну у томе.

Сала градске скупштине била је тесна да прими све заинетерсоване за праћењење ове трибине. Пошто су градски одбори СДПС и СНС договорили сарадњу на будућим изборима то је сала била попуњена претежно чланством ове друге странке. Председник ГО СНС и народни посланик др Слободан Гвозденовић, пожелео је успешан рад новоизабраном одбору СДПС. А председник Одбора за социјалну политику СНС у Ваљеву, Радоица Рстић, казао је да СНС има спремну стратегију социјалне политике за Ваљеву, ако и све потребне акционе планове.

Новоизабрана председница ГО СДПС, Драгана Терзић, најавила је ускоро  нове трибине о, такође, важним и болним темама.

Uspon
Back to top button