Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitikaHronika

Da li su nasilnici ljudi ili divlje životinje!?

U prošloj godini 35 žena u Srbiji izgubilo je život kao žrtve porodičnog nasilja. Te su žene dugo trpele nasilje, tražile su pomoć, ali njihov vapaj nije imao ko da prepozna.

Inače nasilje u Srbiji postaje sve brutalnije. Događaju se slučajevi ubistva pa samoubistva, deca ostaju bez porodice i bez roditeljske brige. Na stare i nemoćne ljude gleda se često s prezirom. Vršnjačko nasilje u školama je u porastu. Vršnjačko nasilje je u porastu i u Valjevu. Tuče su počele da organizuju i devojčice i da učestvuju u njima.

nismoljudi1800x600

Sve ovo je rekla Suzana Paunović, potpredsednica SDPS-a, državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa, koja se više od 20 godina bavi socijalnom zaštitom.

Šta žene žrtve nasilja imaju kao izlaz? Suzana Paunović kaže kada se žrtve nasilja obrate policiji, kaže im se da idu kući, da se smire a da će se sve nekako srediti. Kada se obrate centru za socijalni rad, kaže im se da idu kući a da će se s njihovim mužem razgovarati. Neophodno je pooštriti kazne za nasilnike koje su do sada bile blage, neophodno ga je odmah iseliti iz kuće, što je predviđeno novim zakonom; nasilje treba odmah prijaviti. Uz jačanje kaznene politike, žrtve nasilja moraju da imaju prednost prilikom zapošljavanja, a da se njihovoj deci pruži sva potrebna pomoć u školovanju. Društvo mora, kao što je to učinjeno i sa tribine u Valjevu, da pošalje odlučnu poruku da nasilje ni u razmerama jednog šamara nije prihvatljivo. Jer, posle prvog šamara dolazi drugi i treći, masnica ispod oka, uboji po telu i na kraju nema jednog ljudskog života.

nasilje nad zenama20162

Otkuda se kod nas uspostavilo nasilje ovako zabrinjavajućih razmera? Suzana Paunović uzroke nalazi u poremećenom sistemu vrednosti tokom devedesetih godina, kada su kriminalci sa zlatnim lancima i turbo folk pevačice nametnuti kao prihvatljivi uzori mladim ljudima. Tada su nas savladali nasilje i kič i sada trpimo posledice.

Ako je tako, a dobrim delom svakako jeste, onda bi i ozdravljenje trebalo tražiti u reafirmisanju skrajnutih vrednosti kao što su: pristojnost, uvažavanje drugih, solidarnost, poštovanje zakona, pravednost, podjednake šanse za sve. Tu bi se trebalo setiti i Crkve, pa  zamoliti njene predstavnike da pomogmnu u tome.

Sala gradske skupštine bila je tesna da primi sve zainetersovane za praćenjenje ove tribine. Pošto su gradski odbori SDPS i SNS dogovorili saradnju na budućim izborima to je sala bila popunjena pretežno članstvom ove druge stranke. Predsednik GO SNS i narodni poslanik dr Slobodan Gvozdenović, poželeo je uspešan rad novoizabranom odboru SDPS. A predsednik Odbora za socijalnu politiku SNS u Valjevu, Radoica Rstić, kazao je da SNS ima spremnu strategiju socijalne politike za Valjevu, ako i sve potrebne akcione planove.

Novoizabrana predsednica GO SDPS, Dragana Terzić, najavila je uskoro  nove tribine o, takođe, važnim i bolnim temama.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!