Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Rekorderi u dobrovoljnom davalaštu krvi

Ako ima nešto čime se Valjevo može pohvaliti i što nije sporno to je činjenica da godinama u dobrovoljnom davalaštu krvi postiže zavidne rezultate.

Prošla godina ostaće upanćena po tome što je prema podacima Instituta za tranfuziju krvi Srbije Crveni krst u Valjevu postigao ubedljivo najbolji rezultat u dobrovoljnom davalaštvu krvi u Srbiji.

Sa 4,11 odsto prikljupenih jedinica krvi, ili 3 708 boca u odnosu na broj stanovnika,pripalo mu je to priznanje. Organizoano je 29 akcija van Službe za tranfuziju krvi van bolnice u Valjevu i 13 akcija u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije.

-Dobro planirano organizovanje akcija,udruživanje društava dobrovoljnih davaloca krvi i saradnju sa Crvenim krstom Valjeva, formiranje komisije, uz veliku humanost naših sugrađana kao i veliku pomoć Službe za tranfuziju krvi  bolnice u Valjevu uspeli smo da postignemo ovakav rezultat, objašnjava Miroslav Đukić,sekretar Crvenog krsta u Valjevu.

Ohrabruje podatak da je među dobrovoljnim davalacima krvi sve više mladih Valjevaca, pre svega, srednjoškolaca, studenata ali i zaposlenih u javnim institucijama i u preduzećima.

Zahvaljući svemu ovome bolnica u Valjevu jedna je od retkih u Srbiji koja ne zna za nestašice ove dragocene tečnosti koja često, kada se za to ukaže potreba stiže i kliničkim centrima, ali i bolnicama u okolini.

Posebno veliki doprinos  daju dobrovoljna društva davalaca “Policajac, HK Krušik, zatim Društvo davalaca pri “MZ Krušik,” a u poslednje vreme čak i sveštenstvo Valjevske eparhije.

U nadi da će tako biti i u buduće,čestitamo!

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!