Вести

Рекордери у добровољном давалашту крви

Ако има нешто чиме се Ваљево може похвалити и што није спорно то је чињеница да годинама у добровољном давалашту крви постиже завидне резултате.

Прошла година остаће упанћена по томе што је према подацима Института за транфузију крви Србије Црвени крст у Ваљеву постигао убедљиво најбољи резултат у добровољном давалаштву крви у Србији.

Са 4,11 одсто прикљупених јединица крви, или 3 708 боца у односу на број становника,припало му је то признање. Организоано је 29 акција ван Службе за транфузију крви ван болнице у Ваљеву и 13 акција у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.

-Добро планирано организовање акција,удруживање друштава добровољних давалоца крви и сарадњу са Црвеним крстом Ваљева, формирање комисије, уз велику хуманост наших суграђана као и велику помоћ Службе за транфузију крви  болнице у Ваљеву успели смо да постигнемо овакав резултат, објашњава Мирослав Ђукић,секретар Црвеног крста у Ваљеву.

Охрабрује податак да је међу добровољним давалацима крви све више младих Ваљеваца, пре свега, средњошколаца, студената али и запослених у јавним институцијама и у предузећима.

Захваљући свему овоме болница у Ваљеву једна је од ретких у Србији која не зна за несташице ове драгоцене течности која често, када се за то укаже потреба стиже и клиничким центрима, али и болницама у околини.

Посебно велики допринос  дају добровољна друштва давалаца „Полицајац, ХК Крушик, затим Друштво давалаца при „МЗ Крушик,“ а у последње време чак и свештенство Ваљевске епархије.

У нади да ће тако бити и у будуће,честитамо!

Uspon
Back to top button