ВестиПолитика

Dačić: Nema pisane odluke Egipta o priznanju Kosova

Dačić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova Surinama Ildiz Deborom Polak Beil, gde je pojasnio da je bivši predsednik Egipta u poslednjim danima naložio Ministarstvu spoljnih poslova, a portparol Ministarstva izjavio da je Egipat priznao nezavisnost Kosova.

“Nikakve pisane odluke nije bilo”, kazao je Dačić i dodao da ni na sajtu egipatskog Ministarstva spoljnih poslova ne postoji nigde informacija da je Egipat priznao Kosovo kao državu.

“Priština Egipat računa u onih 116 zemalja koje su priznale Kosovo, ali Egipat nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i ne glasa za njih u međunarodnim institucijama”, kazao je Dačić.

Istakao je i da Egipat ne radi na uspostavljanju diplomatskih odnosa s Kosovom i zahvalio ministarki spoljnih poslova Surinama na tome što je ona prva imala hrabrosti da preispita odluku i povuče priznanje Kosova.

Vučić i predsednik parlamenta Egipta o odnosima, regionu…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Alij Abdel Aal razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima.

Predsednik Vučić je istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa.

Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama.

On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja.

Predsednik Parlamenta Egipta je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države, i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma.

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište.

Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti građevinarstva i turizma, kao i o uspostavljanju redovne avio linije Beograd – Kairo.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju.

Gojković: Istorijska poseta predsednika parlamenta Egipta

Srbija je zahvalna Egiptu zato što na međunarodnom planu nikad ne glasa protiv njenih interesa, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je, posle susreta sa predsednikom parlamenta Egipta, Ali Abdelom El Ahmedom, istakla da Srbija u toj zemlji ima iskrenog prijatelja, koji “uvek podržava međunarodne stavove i međunarodenu poziciju Srbije”.

Posetu El Abdela Gojkovića je okarakterisala kao istorijsku, jer je ovo prvi put da predsednik egipatskog parlamenta dolazi u Srbiju, a podsetila je, kako se izrazila, i na naše slavne prethodnike, Tita i Nasera, koji su utemeljili Pokret nesvrstanih.

Ona je rekla da je sa Al Ahmedom imala dobre sadržajne razgovore “o svim aspektima i mogućem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na polju parlamentarne saradnje, kao i o podršci na multilateralnom planu” između dve države.

“Moj predlog je bio da na sledećem susretu potpišemo memorandum o saradnji dva parlamenta. Time bi institucionalizovali našu saradnju”, precizirala je Maja Gojković.

Ona je navela da je tokom sastanka bilo reči i o uspostavljanju direktne avionske linije Beograd-Kairo, koja bi bila važna ne samo zbog turizma, nego i u cilju jačanja ekonomske saradnje, koja ne prati dobre političke odnose Srbije i Egipta.

Al Ahmed je imao duže obraćanje koje, međutim, zbog loše organizacije nije pratio prevod, a posle je prepričano da je govorio o istorijskom prijateljstvu, podršci Srbije u međunarodnim forumima i potrebi boljih ekonomskih odnosa.

Abdel Al: Srbija i Egipat uzor diplomatskih odnosa

Predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al izjavio je danas u Skupštini Srbije da dve zemlje predstavljaju uzor diplomatskih odnosa koji traju 11 decenija.

On je rekao da Srbiju i Egipat vežu istorijske veze i zajednički interesi, kao i obećavajuća budućnosti oba naroda.

“Snažne veze između Egipta i Jugoslavije bile su izuzetne 50-tih i 60-tih godina, a veliku ulogu u tome igrali su tadašnji lideri dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih.  Ne zaboravljamo istorijski stav vaše zemlje tokom oktobarskog rata. Jugoslavija je bila među prvim zemljama koja je poslala oklopna vozila u bici za oslobađanje okupirane zemlje”, rekao je on obraćajući se poslanicima.

On je istakao da Egipat nikad ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teškim vremenima, navodeći da se predsednici Srbije i Egipta redovno sastaju, te da je ta zemlja zahvalna zbog podrške koju Srbija pruža u borbi protiv terorizma.

“Obostrana saradnja je odlična i ova današnja proslava 110 godina naših odnosa kao i događaji koji su organizovani u tom kontekstu dokaz su izuzetnih odnosa”, rekao je on i dodao da se ta saradnja može unaprediti.

Naveo je da očekuje nove sastanke mešovitog odbora dve zemlje za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, kao i potpisivanje sporazuma za unapređenje trgovine i za ponovno uvođenje direktnih letova između Beograda i Kaira.

“To su stvari koje će pojačati nivoe saradnje”, rekao je Abdel Al.

https://info24.rs/2018/07/19/dacic-nema-pisane-odluke-egipta-o-priznanju-kosova/

Uspon
Back to top button